SIQ avfärdar stöldanklagelser

Institutet för kvalitetsutveckling, SIQ, anklagas för stöld av sin förre samarbetspartner Indicator Institute som hotar med att kräva skadestånd i miljonklassen.
– Vi förstår ingenting. Vi har inte stulit något. Det är helt befängda ideér, säger René Chocron, utvecklingsansvarig på SIQ.

Indicator är ett webbaserat analysverktyg för att beskriva nuläget i ett företag och kan i till exempel strategiarbetet indikera vilka delar som ska utvecklas för att stödja verksamheten.

Ägarna till Indicator Institute är de tre entreprenörerna och uppfinnarna Lars Brodén, Ulf Leopoldson och Roger J Danielsson. Konceptet Indicator har de utvecklat under närmare tio år. Nu anser de att SIQ har stulit affärskonceptet för webbaserad mätning av ett företags eller organisations nuläge.

Indicator Institute och SIQ har haft ett flerårigt nära samarbete kring verktyget Indicator, och sedan 2001 har SIQ varit mycket intresserad av delägarskap i Indicator Institute och i produkten Indicator. Enligt Indicator Institute var det bara några formaliteter som återstod innan en skriftlig överenskommelse skulle ske. I februari i år valde dock SIQ att ensidigt bryta samarbetet och marknadsföra sitt eget webbaserat analysverktyg Insiqt.

– Vi kommer att lämna in en stämningsansökan, berättar Ulf Leopoldson. Vi har lagt ner stor möda på att skapa det här analysverktyget och verkligen visat att det fungerar. Det är det stora jobbet, säger Ulf Leopoldson.

Rene Chocron är dock av en annan åsikt. Eftersom Indicator bygger på SIQ:s modell för verksamhetsutveckling menar han att det är SIQ som bidragit med kunskapen.

– De kan knappast hävda att de uppfunnit webbaserade enkätundersökningar och inte heller SIQ:s kunskap, säger René Chocron. Vi har bred kunskap och lång erfarenhet av enkätundersökningar så det är vi som har den samlade kunskapen.

SIQ menar också att samarbetet med Indicator Institute avbröts för att SIQ:s ledning, trots år av förhandlingar, inte kunde acceptera de finansiella krav som Indicator Institute ställde på samarbetet.

– SIQ anser tydligen att en affärsuppgörelse inte är något att bry sig om, men nu vill vi sätta ner foten och markera att man inte kan bete sig hur som helst, säger Ulf Leopoldson.

Bakgrund

• För sju år sedan började entreprenörerna Roger J Danielsson, Lars Brodén och Ulf Leopoldson utveckla en webbapplikation för att mäta hur en organisation ligger till enligt 1000-poängskalan i Utmärkelsen Svensk Kvalitet.

• Efter ungefär fyra år var utvecklingen relativ färdig och några mätningar gjorda.

• I början av 2001 kontaktades SIQ för att kvalitetssäkra systemet som då fått namnet Indicator. En överenskommelsen bekräftades med handslag och i protokoll.

• Samarbetet startade som om avtalet var klart och underskrivet.

• I juni 2002 meddelade SIQ:s styrelse att man ville köpa loss analysverktyget Indicator från de tre utvecklarna eller åtminstone få en ordentlig majoritet av ägandet.

• I nästan två år pågick förhandlingsturer utan att parterna kom överens.

• 20 februari 2004 meddelar SIQ att samarbetet kring SIQ Indicator omedelbart sägs upp. Samtidigt offentliggör SIQ att de ska lansera ett eget analysverktyg.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.