Sju sätt att hantera stress

Smyger sig jobbstressen på så här sista veckan innan jul? Här får du tipsen som hjälper dig komma in i rätt julstämning.

1. Andas djupt. Andningen ett kraftfullt verktyg för att påverka kroppen och dina känslor. Vid stress andas du mindre djupt och det stressar kroppen att inte få i sig tillräckligt med syre. Träna dig på att andas djupt även förebyggande så att stressen blir allt mindre.

2. Tankarna eller verkligheten. Vad är det som stressar dig? Är det tankarna om verkligheten eller är det verkligen verkligheten? Ofta är det just våra egna tankar om verkligheten som stressar oss snarare än verkligheten och sanningarna. Fantasier och fasor är våra största stressoarer. Hjälp dig med lugnande tankar, ’Jag hinner…’, ’jag kan…’, ’det kommer att gå bra…’ det ger fantastiska förmåner för att fungera och må bra.

3. Sortera, prioritera, planera och skaffa dig en översikt. God planering och kontroll över det som kan kontrolleras hjälper dig. Rätt sak på rätt ställe. Säg nej och skatta utifrån hur mycket du har att göra och hur mycket tid du behöver för att få det gjort. Planera även in tid för vila och återhämtning så att alla behov är tillfredsställda.

4. Lär dig hantera det värsta som kan hända. Det värsta scenariot, vad är det? Skaffa dig en plan b för att hantera om du blir sen, om det inte går så bra som du tänkt dig, om du måste tacka nej till något. En omvänd prioriteringslista hjälper dig.

5. Spring och vila. Att både gasa och bromsa är lösningen för att inte din stress ska bli farlig. Att slappna av, att vila och att stanna upp mellan ruscherna är en bra stressventil. Att lyfta på locket och att få utlopp för stresshormonerna genom att både fly och fäkta kan vara viktigt. Att springa till bussen exempelvis eller att ibland avreagera sig med att ta en diskussion är viktigt för att stressen ska försvinna ur kroppen.

6. Rimliga ribbor? För höga ribbor ger en oschysst stressnivå. Lägger du ribban för högt för dig själv, har du bilden av att omgivningen sätter höga ribbor för dig eller har andra verkligen förväntningar på dig som är omöjliga att tillfredsställa? Alla dessa är stressande. Var tydlig i din kommunikation så att du får ett klargörande i vad du och andra kan förvänta sig utifrån din dagsform och andra saker du har på agendan.

7. Rogivande miljöer. Tystnad, naturen, vita väggar. Vilka är dina rogivande miljöer? Vad ger dig ro och lugn i kroppen? Vilka omgivningar lugnar dig? Se till att planera in tid i dessa sammanhang och i de omgivningarna regelbundet så att miljön får dig att bli lugn. Kanske till en viss musik eller till naturljud. Pröva och se vad som lugnar dig.

älla: Inhouse

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.