Svårare för företagare i glesbygd under coronatider

Undersökning Det är stora skillnader på förutsättningarna för att driva företag bland Sveriges kommuner. Sämst till ligger glesbygdskommunerna. Det visar en kartläggning från Småföretagarnas riksförbund.

Svårare för företagare i glesbygd under coronatider
Erik Sjölander, en av författarna till rapporten.

Alla kommuner är inte lika väl rustade att skapa förutsättningar för små och mellanstora företag som är särskilt utsatta under coronakrisen. Småföretagarnas riksförbunds index visar sambandet där hög andel företagsamma leder till lägre arbetslöshet. Nivån av arbetslöshet bland utrikesfödda samt bland unga är mer än dubbelt så hög i de tio kommuner som har lägst betyg jämfört med de tio kommuner som har högst betyg. Kommuner med låg ranking är till stora delar glesbefolkade.

– Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. En låg ranking betyder inte att kommunen skulle vara dålig på att tillgodose en företagares behov, utan att den har svårare förutsättningar än många andra, säger Erik Sjölander, en av författarna till rapporten och näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund i en kommentar.

Danderyd bäst

Rapporten har analyserat nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna.

Rapporten visar vilka kommuner som har sämst förutsättningar för företagande.
Rapporten visar Sverigesnittet för de olika parametrarna samt vilka kommuner som har bäst respektive sämst förutsättningar för företagande.

Av samtliga kommuner i landet har Danderyd bäst förutsättningar. I Danderyd är det framför allt antalet företagsamma per capita, lokal marknad och välfärdsåtagande som drar upp kommunens betyg, medan trygghetsinsatser, överlevnadsgrad, och kommunal näringspolitik är relativa svagheter.

Kranskommunerna toppar

Det finns tydliga geografiska mönster bland kommunerna med bäst och sämst förutsättningar för småföretagare. Bäst förutsättningar hittar vi i storstädernas kranskommuner. Faktum är att topp fyra kommuner i landet alla är pendlingskommuner till Stockholm: Danderyd, Solna, Täby och Nacka. Och alla kommuner i topp-50 ligger söder om Stockholm.

De mindre tätbefolkade delarna av landet har svårare villkor för små företag. Landsbygdskommuner med stark turism klarar sig relativt väl, men annars har landsbygden betydligt sämre villkor än resten av landet.

De tio högst rankade kommunerna:

 1. Danderyd
 2. Solna
 3. Täby
 4. Nacka
 5. Vellinge
 6. Stockholm
 7. Sollentuna
 8. Lidingö
 9. Kävlinge
 10. Österåker

De lägst rankade kommunerna är:

 1. Dorotea
 2. Kramfors
 3. Pajal
 4. Åmål
 5. Fagersta
 6. Älvkarleby
 7. Degerfors
 8. Surahammar
 9. Gullspång
 10. Lessebo

De nio parametrarna som skapar förutsättningar för företagande är:

 • Lokal Marknad
 • Företagsamma per capita
 • Överlevnadsgrad
 • Trygghetsinsatser
 • Kommunal Näringspolitik
 • Skolsystem
 • Demografi
 • Välfärdsåtagande
 • Kapitalförsörjning

Sammanställningen baseras på tillgänglig offentlig statistik samt förbundets framtagna rapport om antalet företagsamma.

Författarna till rapporten är Nima Sanandaji (tekn. dr. och utredare) och Erik Sjölander .

Läs hela rapporten här.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.