Svårare uppgift ökar koncentrationsförmågan

Arbetsmiljö Hur kan man bättre fokusera med prat och stim i bakgrunden? Svaret kan vara att göra arbetsuppgiften lite svårare, visar en ny studie.

Svårare uppgift ökar koncentrationsförmågan

Detta visar en av de senaste publikationerna från miljöpsykologin vid Högskolan i Gävle. Studien har även uppmärksammats av den Amerikanska världsledande organisationen för psykologisk forskning, Psychological science.

I studien har man låtit försökspersoner läsa texter i en miljö med mycket bakgrundstal. Resultaten visar att när det är en mer komplicerad uppgift, till exempel när ett typsnitt gör det svårt att läsa, så blir människor mindre distraherade av bakgrundsljud.

Det är till och med så att människor minns mer av den svårlästa texten när de läser den i bakgrundsbuller jämfört med när de läser den i ett lättläst typsnitt i bakgrundsbuller.

– Vi har tidigare visat samma sak för korrekturläsning. Våra resultat antyder att ett sätt att motverka distraktion från bakgrundsljud, som är vanligt i kontorslandskap och skolmiljöer, är att göra uppgifterna svårare, säger Patrik Sörqvist, docent i miljöpsykologi, vid Högskolan i Gävle.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.