nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

 • Annonskod mobil topp

Svenska innovationer i topp inom självkörande teknik

Svenska företag ligger i framkant i Europa när det gäller innovationer kring självkörande fordon. Bara Tyskland har fler patentansökningar. Säkerhet och nätverk är de teknikområden som är hetast. Ericsson och Scania ligger i topp bland bolagen

Emma Hedlund, PRV. Foto: Anna Fanqvist.
Emma Hedlund, PRV. FOTO: Anna Fanqvist
 • Kod för annonsposition 1 i huvudspalten

Självkörande teknik är under intensiv utveckling och berör allt från dammsugare till hela lastbilskonvojer. När det gäller innovationer kring självkörande teknik ligger svenska företag i framkant. I Europa är det bara Tyskland som har fler patentansökningar på området, enligt en färsk rapport från Patent- och registreringsverket, PRV. Andraplatsen delar Sverige med Frankrike.

Fokus på säkerhet och kommunikation

Patenten om självkörande teknik delas in i ett antal underkategorier. PRV konstaterar att absolut flest ansökningar berör områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

– Det känns betryggande, eftersom båda är viktiga för utvecklingen av säkra fordon, säger Emma Hedlund, patentingenjör och ansvarig för rapporten på PRV.

Läs även: Hon är årets innovationsledare

Andra områden inom självkörande teknik där det söks många patent är konvojkörning, vilket innebär att fordon åker tätt intill varandra för att spara bränsle, samt gasmotorer för hybridfordon.

Ericsson och Scania har sökt flest patent

Bland de svenska företagen är det fyra som dominerar listan över patentansökningar inom självkörande teknik. På toppen finns Ericsson, tätt följt av Scania, och därefter Volvo Cars samt Volvo Trucks. De mindre aktörerna står tillsammans för ca 25-30 procent av patentdokumenten.

– Självkörande teknik är fortfarande är på tillväxt. Många svenska bolag är med i teknikutvecklingen, kunskapen finns här. Eftersom det är så ny teknik förväntar vi oss ingen stagnering i närtid, utan ett fortsatt högt antal patentansökningar, säger Emma Hedlund.

Läs även: Fyra svenska innovationer fick ta emot utmärkelser

Enligt rapporten började patentansökningarna för självkörande fordon öka runt år 2011 för att sedan nästan dubbleras 2013. Sedan dess har antalet ansökningar legat på en relativt stabil och hög nivå.

Självkörande teknik – antal patentansökningar 2011-2018 (undantaget dem som ännu lyder under 18 månaders sekretess)

 1. Ericsson 607
 2. Scania 590
 3. Volvo Cars 345
 4. Volvo Trucks 264
 5. Autoliv 158
 6. Husqvarna 148
 7. Electrolux 40
 8. Veoneer Sweden 38
 9. Saab 27
 10. BAE System Hägglunds
 • Kod för annonsposition 2 i huvudspalten

 • Kod för annonsplats 3 i huvudspalten

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Småprat skapar förtroende

Expertens 7 råd om förändringsledning

Globalisering, digitalisering, ökad konkurrens. Dagens ledare har att manövrera i ett landskap som präglas av ständiga förändringar.
– Nu har det blivit ännu viktigare med ett personligt ledarskap som präglas av förtroende och tydlighet, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och före detta polis som numera utbildar och föreläser om ledarskap och förändringsarbete.

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.