Sverige får toppbetyg i företagsklimat

Företagande För andra året i rad hamnar Sverige i topp av EU-länderna när det gäller gynnsamt klimat för företagare och entreprenörer. Det visar en rapport från Pwc.

Sverige får toppbetyg i företagsklimat
Det svenska näringslivet och företagandet har fördelar av den höga innovationsgraden i landet. Foto: Adobe stock

När Pwc mäter Private Business Attractiveness Index hamnar Sverige på andra plats efter Schweiz, och är alltså av EU-länderna högst i rangordningen när det kommer till ett gynnsamt företags- och entreprenörsklimat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Indexet rankar länder utefter nio kategorier, varav Sverige ryms i topp tio i åtta av dem. Allra bäst är vi på hälso- och sjukvård samt hållbarhet och klimat, där Sverige rankas etta. Det handlar till exempel om att vi har ett resilient sjukvårdssystem med högst antal läkare per invånare, och vad gäller klimatet så är det omställningen till mer fossilfritt samt försök att minska koldioxidutsläppen som bidrar till att Sverige hamnar i topp.

– Styrkan för Sverige är mixen, att vi är starka inom många områden som är viktiga för företagens tillväxt. Men om jag ska lyfta några utmaningar, som indexet visar, är det inom två områden: makroekonomi samt teknik och infrastruktur, säger Pwc:s Andreas Stranne, som är skatterådgivare till entreprenörsledda och privatägda företag, i ett pressmeddelande.

– I det sistnämnda rankas Sverige lågt vad gäller cybersäkerhet och stabila leveranskedjor, vilket såklart kan få företag att tveka att etablera sig här, säger han.

Om rapporten

Private Business Attractiveness Index

Pwc:s Private Business Attractiveness Index 2023 är ett vägt index där 64 olika datapunkter inom de nio övergripande kategorierna viktas olika tungt. Var och en av de nio kategoriernas värden har adderats för ett sammanlagt index där maxpoängen är 100. 

Totalt ingår 33 länder (30 i Europa, 3 i Afrika) i rapporten, och av dem har 17 förbättrat sitt index i årets undersökning. Insikterna från rapporten är tänkta att ge vägledning till företagsledare, regeringar och beslutsfattare om hur de kan förbättra förutsättningarna att driva företag i deras respektive länder och därmed stimulera en hållbar tillväxt och utveckling.

Källa: Pwc

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.