Tre kommuner nominerade till Sveriges DigitaliseringsKommun

Digitalisering Tre kommuner har nominerats till utmärkelsen Sveriges DigitaliseringsKommun 2021. De tre kommer nu att bli föremål för ytterligare granskning innan vinnaren utses på Kvalitetsmässan.

Tre kommuner nominerade till Sveriges DigitaliseringsKommun

Vartannat år utses Sveriges DigitaliseringsKommun, det vill säga den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.

De kommuner som tidigare tagit hem utmärkelsen är Kalix 2001, Nacka 2003, Malmö 2005, Umeå 2007, Falkenberg 2009, Upplands-Väsby 2011, Karlstad 2013, Helsingborg 2015, Stockholm 2017 och Lidingö 2019.

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Regioner, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning, Regeringskansliet, IT & Telekomföretagen, Microsoft, Telia, Vinnova och Kvalitetsmässan.

Tre finalister

Tre kommuner är nu slutnominerade för Sveriges DigitaliseringsKommun 2021.

  • Sundsvalls kommun
  • Upplands-Bro kommun
  • Växjö kommun

– Det är tre kommuner som verkligen ligger i framkant. De har alla, på lite olika sätt, visat på en stark utveckling och en mognad i sitt arbete med digitalisering, säger Patrik Sundström, chief digital officer på SKR, som är juryns ordförande.

De tre går vidare till nästa omgång och en fördjupad granskning. Under ledning av SKR kommer juryn att genomföra digitala platsbesök för att ytterligare utvärdera kommunernas utvecklingsarbete och resultat.

– Juryn kommer inte ha en lätt uppgift att kora vinnaren. Men vi ser nu fram emot att få träffa dessa kommuner för att höra ännu mer om varför just de ska vinna, säger Patrik Sundström.

Kvalitetsmässan

Vinnaren avslöjas under Kvalitetsmässan som på grund av pandemin skjutits upp och planeras att äga rum den 7 – 9 mars 2022 på Svenska Mässan i Göteborg.

En nyhet för i år är att den vinnande kommunen kommer att sitta med som ledamot i DIGG:s rådgivande organ, vars syfte är att bistå med råd i strategiska frågor.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.