Vi står just nu inför stora samhällsutmaningar. Förändringar i klimat, demografi och säkerhetsläget samt utvecklingen av AI påverkar vår förmåga att ta globala beslut, menar Olof Gränström. För att kunna ta långsiktigt hållbara beslut krävs bra informationsunderlag, vilket vi har gott om idag. Problemet är bara att vi inte är tränade i att hantera faktan på rätt sätt.
”Tvinga dig själv att läsa mer” – så tar du långsiktiga beslut i en snabbrörlig värld
Hållbarhet Samhällsanalytikern Olof Gränström ger tips på hur man omsätter fakta till faktisk kunskap.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Kunskap är en färdighet som många inte besitter idag. Begränsningen ligger i vårt eget tänkande. Det finns ett överflöd av fakta, men kunskap är fakta satt i en kontext, säger Olof Grönström under ett seminarium arrangerat av Gothia Kompetens.
Våra hjärnor är biologisk programmerade att tänka kortsiktigt för att överleva och hantera snabba impulser – men för att verkligen förstå vår omvärld och ta bra beslut krävs det att vi övar upp vårt långsamma tänkande.
– Det långsamma tänkandet är som en pilot istället för autopilot, det som tar strategiska beslut och tänker långsiktigt. Dagens snabbrörliga värld hjälper inte till att träna upp det långsamma tänkandet där allt handlar om snabba notiser och uppdateringar som inte sätta i en vidare kontext.
AI kan vara till stor hjälp för att sätta fakta i en kontext – men svaren blir bara så bra som frågorna är. Om inte vi själva börjar arbeta mer med att se mönster och sammanhang kommer vi inte utvecklas.
Olof Grönström ger alla som vill bli bättre på att omvandla fakta till kunskap i tips att bli mer medvetna om vad som sätter igång autopiloten för de själva – i situationer av stress och mycket känslor. Man måste också tvinga sig själv att läsa mer, trots att du kanske redan känner att du kan tillräckligt.
– Man måste träna sig i att säga ”Jag vet inte”. Idag präglas världen av för många som gissar baserat på för lite fakta istället för att ta ett steg tillbaka och faktiskt erkänna att de inte vet, men kan ta reda på det.