Våga vara en positiv idiot

Motstånd och svårigheter kan vara ett hinder, eller en drivkraft. Allt beror på attityd och förmåga att öppna sina sinnen för nya möjligheter. Det konstaterade Thomas Fogdö när han delade med sig av sina erfarenheter under konferensen Fokus Norr i Luleå.

I februari 1995 förändrades livet för Thomas Fogdö när han under ett träningsåk bröt ryggraden och blev förlamad. En olycka, skulle nog de allra flesta säga, men när han själv pratar om händelsen sätter han o:et inom parantes.

– Jag är stolt över där jag hamnat idag, säger han och förklarar att motstånd och svårigheter är en del av all utveckling. Även om det är jättejobbigt, så är det oftast hanterbart och blir för det mesta bra i slutändan.

Öppna sina sinnen

Thomas Fogdö förklarar att alla som kämpar för att nå sina mål kommer att stöta på svårigheter någon gång under resan. Här gäller det att hålla fokus på målbilden och istället för att fastna i hindret försöka vända och vrida på det så det blir en fördel. Att få möjligheten att köra formel 1 är ett mål som han uppnått genom att inte låta sig begränsas av hur en bil normalt ser ut. Istället har han tänkt utanför boxen och använt teknik som redan finns i skotrar och motorcyklar för att bygga en bil där han kan styra gas, broms och koppling med händerna.

Problemet är bara att vi gärna begränsar oss och inte tillåter oss själva att öppna våra sinnen och se saker ur nya perspektiv.

– Det gäller att bibehålla nyfikenheten kring nya saker. Som barn, de är aldrig rädda för att ställa fel fråga.

Thomas Fogdö berättar om sin dröm om att bli polis. Han medger att rullstolen kan vara ett hinder, men visst går det att se möjligheter även där.

– Tänk bara hur förvånade de jagade skurkarna skulle bli om jag ropade ”vänta lite, jag ska bara bygga ihop rullstolen först” när jag ska ut ur bilen för att ta upp jakten, säger han och menar att det nog skulle sinka skurkarna en hel del.

Attityden avgörande

Hur väl man lyckas övervinna svårigheter handlar inte heller om tur eller otur.

– Mycket handlar om inställning, att man utgår från att det kommer att ordna sig, säger han och tar de två orden rullstolsbunden och rullstolsburen som exempel.

I det första ordet målar man upp en bild av omöjligheter, medan det andra ordet öppnar upp för möjligheter. Det går att lära sig gå, även om man är rullstolsburen, men det tar bara längre tid.

– Allt är inte heller värt besväret. Jag kom fram till att rullstol för mig nog ändå är ett bättre sätt att ta sig fram än att gå med hjälp av stålskenor.

Tursamma ser möjligheter

Vad är det då som gör att vissa människor har tur och andra otur? Thomas Fogdö refererar till den brittiska psykologen Richard Wiseman som kommit fram till att tursamma människor är skickliga på att skapa och uppmärksamma tillfällen och möjligheter, de förväntar sig tur och har förmåga att omvandla svårigheter och otur till något gott.

– Jag tänker att man måste våga vara lite mer av en positiv idiot som inte ser hindren, som törs ställa dumma frågor och som förväntar sig att lyckas. Då kommer svårigheterna att bli en drivkraft istället för ett hinder.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.