Var tredje kommun tog emot gratis klimatanpassningsstandard

Standarder Var tredje kommun har nappat på erbjudandet om gratis ISO-standarder för klimatanpassning. Det berättar SIS som också meddelar att erbjudandet nu fortsätter.

Var tredje kommun tog emot gratis klimatanpassningsstandard
Standarder för anpassning till klimatförändringar har varit gratis sedan förra året. Foto: Adobe Stock

Sedan i juni har de två ISO-standarderna för klimatanpassning, Iso 14090 och Iso 14091, kunnat laddas ner gratis på SIS hemsida. Bakgrunden är att myndigheten SMHI valt att sponsra användningen. Efter ett drygt halvår berättar SIS att ungefär var tredje kommun nappat på erbjudandet och laddat ner standarderna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

ISO 14090 och ISO 14091 hjälper användaren att arbeta strukturerat med klimatanpassning och till exempel att möta extrema vattenflöden. De två standarderna ger också riktlinjer av vilken sårbarhet och risk en organisation kan ha.

SIS förlänger erbjudandet

Att SMHI har valt att sponsra standarderna uppges vara att deras klimatscenarier visar att både nederbörden och de högsta flödena vintertid kommer att fortsätta öka de kommande åren. Från början gällde erbjudandet om gratis standarder fram till 2023, men nu fortsätter erbjudandet.

– Klimatanpassning av samhället bör vara en högt prioriterad fråga. Alla kommuner har möjlighet att ta del av standarderna som kan stödja och stärka kommunernas planering och genomförande av klimatanpassning, i stället för att de ska behöva uppfinna hjulet själva. Standarderna är även användbara för företag och regioner, säger Jimmy Yoler, projektledare på SIS, i en kommentar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.