Video verktyg för lärarstudenter

Förbättringsarbete En grupp lärarstudenter fick spela in sig själva på video när de höll i en lektion. Det visade sig vara ett viktigt verktyg för lärandet, enligt en ny avhandling.

Eva-Marie Harlin, doktorand i vuxnas lärande vid Linköpings universitet, lät en grupp lärarstudenter för folkhögskolan spela in sig själva på video under sin praktik. De fick sedan reflektera över sin undervisning, både före och efter att ha sett videon.

– Med videons hjälp får de syn på det de inte vet att de gör. Och många blev förvånade över att de själva tog så stor plats och var mer styrande än de trodde. Men en del överraskades också av att de fungerade så professionellt, trots att det, som någon sa, var ”kaos i huvudet”, säger Eva-Marie Harlin.

De flesta tyckte att de pratade för mycket och inte var tillräckligt lyhörda. Då Eva-Marie Harlin efter två år följde upp studien med nya videoinspelningar och intervjuer med de nu färdiga lärarna kunde de se att blivit mer trygga och avslappnade i sin läraroll.

Eva-Marie Harlin har arbetat med videoinspelningar även i andra lärarutbildningar och i utbildningen till folkhögskolelärare vid Linköpings universitet är en videoinspelning och reflektion nu en obligatorisk uppgift. I yrkeslärarutbildningen är det på gång rapporterar Linköpings universitet.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.