Nu utreds den vanligaste orsaken till arbetsplatsolyckor

Arbetsmiljö Arbetsmiljöverket ska från och med den 2 maj börja kontrollera hur arbetsgivare arbetar med ett utbrett problem. Det rör sig om att förebygga den vanligaste typen av olycka på jobbet.

Nu utreds den vanligaste orsaken till arbetsplatsolyckor
Foto: Stockadobe

De senaste åren har Arbetsmiljöverket fått in tiotusentals anmälningar gällande en specifik situation. Bara mellan 2019-2024 inkom drygt 31 000 anmälningar om den typen av arbetsplatsolycka. Det rör sig om sjukfrånvaro som orsakas av att arbetstagare halkar eller snubblar på marken eller golvet där de går, såväl inomhus som utomhus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Cirka 30 procent av olyckorna leder till frakturer som exempelvis benbrott. Hjärnskakningar eller hjärnskador utgör sex procent.

– Det är i det enkla som många fallolyckor sker. En fallolycka kan leda till omfattande sjukskrivning om det vill sig riktigt illa. Man ska inte förringa risken att snubbla, för det är lätt hänt och konsekvenserna kan bli stora, säger Malin Cato som är projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Den här typen av olyckor förekommer i alla branscher men vård och omsorg, utbildning, transport och magasinering, tillverkning och offentlig förvaltning har flest anmälningar.

Inspektionsinsatsen ”Fall på samma nivå” genomförs i branscher som inte redan ingår i andra inspektionsinsatser. Arbetsmiljöverket planerar att inspektera drygt 400 arbetsplatser.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste