Årets Leanbyggare korad

Utmärkelser Strängbetong i Kungsör är årets Leanbyggare. Lean Forum Bygg står bakom utmärkelsen.
– Det är inte bara inom byggbranschen vi har blivit uppmärksammade, även övrig industri kommer nu på besök hos oss, säger fabrikschef Marie Nordqvist.

Årets Leanbyggare korad

På Strängbetongs fabrik i Kungsör gjuts stomelement i betong, till exempel pelare, balk- och bjälklag. En stor kund är Peab och Strängbetong har bland annat levererat betongstommen och läktarelementen till Friends arena. År 2011 gick Strängbetong med i Produktionslyftet, vilket blev början på deras Leanarbete.

– Där har vi haft jättegod hjälp av en coach som har varit här i ett och ett halvt år och utbildat chefer och coacher på plats här. Vi har lärt oss verktygen själva, säger Marie Nordqvist.

Färre olyckor

Arbetet har gett tydliga resultat på flera fronter.

– Vi ser att vi inte har haft någon olycka med frånvaro sedan november förra året. Olycksfallen har minskat tack vare att det är bättre ordning i verksamheten och alla är engagerade. Sedan ser vi att kunderna är nöjdare. Vi gör mer rätt än tidigare och lönsamheten har ökat.

Marie Nordqvist berättar stolt att Strängbetong nu tar emot nyfikna besökare som vill lära sig av deras Leanarbete. I vanliga fall brukar byggindustrin ha verkstadsindustrin som föredöme, nu blir det tvärtom.

– Jag hade besök av Sandvik i onsdags och det finns även andra företag i västra Mälardalens industriförening som har kommit på besök. Det är roligt att det inte bara är inom byggbranschen som vi har blivit uppmärksammade, säger hon.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.