Byggbranschen missnöjd med svenskt företagsklimat

Företagsklimat Det är i avseenden otacksamt att driva företag inom byggbranschen idag. Det framgår av en Svensk Näringslivs senaste undersökning av företagares syn på företagsklimatet i Sverige.

Byggbranschen missnöjd med svenskt företagsklimat
Foto: Stockadobe

Svenskt Näringsliv undersöker årligen det svenska företagsklimatet via en omfattande enkätundersökning. I årets undersökning har företagare inom byggbranschen bland annat skattat kommunernas företagsklimat. Betygssnittet blev då 3,3 på en sexgradig skala, vilket är näst lägst av samtliga svarande branscher.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Byggbranschen bidrar varje år med nästan 40 miljarder kronor i skatteintäkter till vård, skola och omsorg. Vi är en bransch vars åsikter kommunerna behöver lyssna på och ta till sig av, så att vi blir bättre för varandra, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Drygt 6 600 byggföretagare deltog i undersökningen. 73 procent av de svarande hade mellan fem och 25 anställda, 15 procent hade mellan 26 och över hundra anställda, och resterande 12 procent hade ingen anställd. Några av de högst prioriterade frågorna hos de svarande var att det ska bli enklare att delta i upphandlingar, att handläggningstider ska kortas och att de ska få tillgång till mer byggbar mark.

– Kommunerna har ansvar för planeringen av till exempel offentlig upphandling, medan byggbranschens aktörer bidrar med kunskap om marknad och byggteknik. Okunskap kring varandras roller leder till att projekt ofta försenas och fördyras, kommenterar Catharina Elmsäter-Svärd.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.