Certifieringsorganets bästa år – ”värderingarna grunden i allt”

Verksamhetsutveckling För tre år sedan sattes målet om dubblad omsättning på fem år. Och enligt Qvalifys styrelseordförande är de snart där. Men de stirrar sig inte blinda på siffrorna.
– Vi har jobbat hårt för att vara en bra plats att jobba på, säger Ulf Gustavsson.

Certifieringsorganets bästa år – ”värderingarna grunden i allt”
Ulf Gustavsson menar att det är tack vare bolagets värderingar och kultur som resultat syns. Foto: Adobe Stock

Qvalify gör sitt bästa år någonsin. Det sade Ulf Gustavsson, styrelseordförande för Qvalify och interim vd på Qvalify Group, under SFK:s firande av World Quality Day.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

– Utan någon som helst tvekan.

Certifieringsorganet omorganiserades för drygt ett och ett halvt år sedan och blev tre bolag: ett moderbolag och två dotterbolag. Det, tillsammans med medarbetarnas insats har resulterat i, vad Ulf Gustavsson kallar, fantastiskt bra resultat.

För tre år sedan satte Qvalify verksamhetsmålen:

  • Om fem år ska vi ha dubblat vår omsättning
  • Vi ska ha organisk tillväxt och
  • Bibehållen vinst

Och dessutom ville bolaget certifieras för sin arbetsplatskultur.

– Vi är ett fantastiskt gäng och vi ville bli ännu bättre. Går inte människor och affärer hand i hand så tappar man mycket. Vi vill att våra medarbetare ska tycka om att gå till jobbet, säger Ulf Gustavsson.

Enligt årliga mätningar nådde bolaget 93 procent på Great place to work-skalan 2022. Och i år ökade resultatet till 98 procent.

Ulf Gustavsson. Foto: Qvalify

– Ambitionen är att det här ska hålla i sig, och att vi ska fortsätta må bra långsiktigt.

Parallellt har omsättningen stigit från 55 miljoner 2022 till vad Ulf Gustavsson beräknar bli 67 miljoner kronor i år.

Hur har ni burit er åt?

– Vi har fantastisk och kompetent personal, och förra året beslutade vi att sprida riskerna i olika bolag. Därför delade vi upp organisationen i tre delar. Det hjälpte oss att ge de olika bolagen ökat fokus. Vi gör ett fantastiskt år kopplat till både den ackrediterade certifieringen, och inspektionen av bil- och marinverkstäder, säger Ulf Gustavsson.

”Många vägar till Rom”

I samband med omorganisationen lades stor vikt vid att identifiera grundläggande värderingar, vilket ses som en av framgångsfaktorerna bakom framgångarna. Bolaget kom fram till fyra värdeord:

  • Tillsammans. Handlar om att vara inkluderande, att göra saker tillsammans och om att få med sig ägare, styrelse och medarbetare.
  • Framåt. För att fortsätta må bra i framtiden så måste man utmana sig, alltid vara på väg, våga testa nya sätt att jobba på och inte minst testa nya affärsområden.
  • Smidiga. Man ska bemöta kunder med snabbhet och takt.
  • Stolthet. Man ska vara stolt över sin arbetsplats och över ens jobb.

Med en cementerad värderingsgrund att stå på har Qvalify jobbat hårt för att rekrytera värderingsstyrt, men det är inte helt lätt.

– Det blir en utav våra utmaningar framöver att hitta rätt kompetens som också delar våra värderingar. Men vi håller fokus på våra mål, säger Ulf Gustavsson och fortsätter:

– Vi vill hela tiden utmana oss och våga fatta beslut, även om vi inte har alla svar. Vi ska hela tiden vara på väg. Det finns många vägar till Rom.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.