Därför bör Sverige delta i standardisering av rymdteknik

Standarder Marcus Wandts resa till rymdstationen ISS, kan och bör ge ringar på vattnet för svenskt standardiseringsarbete av rymdteknik. Det menar Svenska institutet för standarder, Sis.

Därför bör Sverige delta i standardisering av rymdteknik
Foto: Stockadobe

Sveriges medlemskap i Nato och det faktum att EU har tagit fram en särskild rymdstrategi, har motiverat att Sis undersöker intresset för att omstarta standardiseringen inom rymdteknikområdet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Marcus Wandts är den tredje svensken som skickas ut i rymden. Han kommer att arbeta på rymdstationen ISS, som bland annat är omgiven av tusentals satelliter – och flera av dem med svensk koppling. Satelliterna möjliggör bland annat GPS-navigering, väderprognoser, mobilnät samt övervakning av bränder och växthusgasutsläpp.

Vissa av dem har stor betydelse för samhällets försvar och säkerhet. Representanter från Sis vill därför se ett nytag på det svenska standardiseringsarbetet av rymdteknik och rymdtjänster, och man efterlyser nu svenska intressenter för att delta i det arbetet.

– Standarder bidrar till rättvis konkurrens och förhindrar monopol, genom att de säkerställer att alla följer samma regler. Gemensamma riktlinjer främjar också innovation och underlättar samarbete mellan olika organisationer, länder och discipliner. Det är extra viktigt inom rymdindustrin, där många projekt är internationella, kommenterar Hanna Axelsson på Sis.

Rymdstyrelsen, Försvaret, Rymdbolaget och andra privata och offentliga aktörer har nu möjligheten att vara med i en tidig dialog och uppmanas att kontakta Sis. Tidigare har bland annat Volvo, Saab och Erikcsson varit med och diskuterat standardisering av bland annat sateliter

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.