De anställda bör bestämma över företaget

Låt de anställda bestämma över företaget - när och hur de ska jobba och vad de ska ha i lön. Det är den franska organisationprofessorn Isaac Getz recept på framgång.

– Hur gör du som vd när folk har ett problem? Ger du dem lösningen eller låter du dem tänka själva? Genom detaljstyrning säger du till de anställda att de är idioter. Men om de är idioter, varför anlitar du då dem, frågar Isaac Getz retoriskt.

Isaac Getz forskar vid affärsskolan ESCP Europe och är författare till boken Frihet och Co som gavs ut på svenska i oktober. Han menar att den vd som tänker åt sina anställda skapar olyckliga mänskliga robotar som endast har två mål – att komma till jobbet och att gå hem.

För att beskriva en sådan situation använder Isaac Getz en fotbollsanalogi, där en spelare hämtar ut en arbetsbeskrivning som säger att han ska ta bollen inom ett femmetersområde. Om bollen kommer fem och en halv meter bort så vägrar han ta den.

– Tänk dig att ha en sådan som målvakt, säger Isaac Getz.

Botmedlet är att behandla de anställda som jämlikar och att låta dem ta egna beslut. Då får de plats att växa och blir samtidigt glada av att gå till jobbet, menar Isaac Getz. Egna beslut innefattar inte bara hur jobbet ska genomföras, utan även att arbetsplatsen helt saknar stämpelklockor och bestämda arbetstider, att den anställde själv bestämmer när det är dags för semester och ibland även hur hög den egna lönen ska vara.

Världsledande med lösa tyglar

En företagsledning som inte lyssnar på sina anställda kan gå från marknadsledande till föredetting på några enstaka år. Men det finns också motsatsen, företag som låter de anställda ta besluten och som har blivit världsledande.

Som exempel berättar Isaac Getz om en vinproducent som alltid låter sina anställda ta besluten – även om det handlar om att kassera halva druvskörden värd 1,5 miljoner dollar för att eventuellt rädda övriga skörden. Inom några år på marknaden producerade de ett Pinot noir-vin i världsklass och vann utmärkelsen Best new winery från tidningen Food and Wines US.

För att sätta igång en förändring av företagskulturen krävs det inga tal från vd:n. Allt som krävs är handling. Att som vd inte ha en privat parkeringsplats, en extra stor kontorsstol i skinn eller ett enormt kontor är ett första steg i att göra de anställda till jämlikar.

– Folk ser dig varje dag. Om du ger ditt kontor till din sekreterare kommer folk att se det och undra vad som är på gång.

Fungerar det här även för offentliga verksamheter?

– Jag är helt säker på att alla organisationer kan jobba på detta vis. I Belgien finns det två myndigheter som har infört detta system. Den ena myndigheten är Utrikesdepartementet och de har kommit ganska långt i organisationsförändringen. De har inte någon speciell tid då man ska vara på arbetet.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.