Efter kommunjämförelsen – Så tycker ”vinnaren” och ”förloraren”

Offentlig sektor Den ena är mest effektiv och den andra är minst effektiv av Sveriges 290 kommuner, enligt Svenskt Näringsliv. Fantastiskt roligt säger ena medan andra tycker det är missvisande.

Efter kommunjämförelsen – Så tycker ”vinnaren” och ”förloraren”
Katarina Kämpe är kommundirektör i Täby och Jan Johansson är kommundirektör i Överkalix. Foto: Täby kommun/ privat/ Adobe Stock

I januari släppte Svenskt Näringsliv en rapport i vilken kommuners effektiviseringspotential redovisades. Rapporten visade att Täby kommun är mest effektiv i landet medan Överkalix rankas sist inom verksamhetsområdena grundskola, gymnasieskola, äldreomsorg och biblioteksverksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Enligt Katarina Kämpe, Täbys kommundirektör, är resultatet fantastiskt roligt.

– Det är ett kvitto på ett stort och långsiktigt arbete som vi har gjort i Täby.

Vad har bidragit till resultatet?

– En väldigt viktig sak för oss är att kvalitet och effektivitet ska sitta ihop. Vi är riktigt noga med att Täbys medborgare ska vara nöjda, och det har denna undersökning tagit hänsyn till. De har inte bara tittat på hur kostnadseffektiv vår verksamhet är, säger Katarina Kämpe.

Hon betonar att arbetet har skett kontinuerligt och över lång tid.

– Vi jobbar aktivt med att se till att kommunen är en attraktiv arbetsgivare. Vi har en samarbetskultur och styrs av mantrat ”det är viktigt för mig att det går bra för dig”. Stöter man på problem så är man aldrig ensam, säger kommundirektören.

”Behöver inte Svenskt Näringsliv för att veta”

Inte nog med att Täby rankas som Sveriges mest effektiva kommun. SCB:s medborgarundersökning visar också att Täbys medborgare är riktigt nöjda med hur kommunen sköts. Av alla kommuner i landet får Täby högst nöjdhetsresultat bland alla medborgare. Dessutom rankas Täby som Sveriges mest robusta kommun 2024 av företaget WSP.

I Överkalix däremot skulle kommunen bland annat kunna spara in 19 miljoner kronor inom grundskolan, enligt Svenskt Näringsliv. Kommunens totala budget inom området är 80 miljoner. Och inom biblioteksverksamheter skulle mer än hälften av budgeten kunna sparas.

– Då skulle jag behöva plocka bort båda våra bibliotekarier och låta där stå ett tomt bibliotek, säger Jan Johansson som är kommundirektör i Överkalix.

Han tycker att Svenskt Näringslivs rapport är orättvis.

– Det handlar inte om att jag är sur för att vi är sist. Vi vet att vi behöver effektiviseras, men Svenskt Näringsliv behöver inte berätta det för att jag ska förstå det.

Dessutom tycker Jan Johansson att Svenskt Näringslivs jämförelse är missvisande, främst vad gäller grundskola.

– Mest för att skribenterna relaterar resultatet till elev- och lärartäthet. Ja, man har justerat för vissa parametrar, men rapporten tar inte hänsyn till att vi inte har fulla klasser, säger Johansson och fortsätter:

– Jag är den första som vet att det behöver göras effektiviseringar i våra verksamheter. Det är en verklighet som glesbygdskommuner har levt med i säkert 60 år.

Det konstant vikande befolkningsunderlaget har gjort det svårare för kommuner som Överkalix att klara av välfärdsuppdraget, påpekar kommundirektör Johansson. I och för sig har Överkalix börjat växa på senare år, men det går inte att jämföra med Täby som växte med 1 601 personer under 2023, medan Överkalix växte med 2 personer.

Hur skulle denna kommunjämförelse kunna bli mer rättvis, tycker du? För man måste väl ändå kunna jämföra kommuner?

– Man måste få bort vad som är fast och vad som är rörlig kostnad. Vi kan inte plocka bort en skolbyggnad eftersom vi bara har en grundskola. Det enda påverkansbara inom vår grundskola är kringliggande roller såsom elevassistenter, eller undervisningsmaterial. Men det är inga pengar.

Ser du något värde i kommunjämförelser?

– Jag ser ett enormt värde. Vi måste kopiera lösningarna hos de som är bäst. Men man måste också förstå hur verkligheten ser ut. Kommunjämförelser, ja! Just denna jämförelse, nej.

”Det går inte”

Även Katarina Kämpe tycker det är viktigt att jämföra kommuner med liknande förutsättningar.

– Men det finns sätt att jobba med kvalitet och effektivitet oavsett var man jobbar. Man måste jobba långsiktigt och systematiskt, säger hon.

Skulle det kunna vara så att du har ett lättare jobb än andra kommundirektörer?

– Visst är det så, på många sätt. Täby har väldigt högt utbildad befolkning, hög medelinkomst. Men Täby är inte en rik kommun, för skatteutjämningssystemet gör att alla kommuner får samma förutsättningar rent ekonomiskt.

Jan Johansson, kommundirektör i Överkalix, tycker att undersökningar som dessa gör mer skada än gott. Han önskar att skribenterna skulle ha undersökt rimligheten i sina resultat.

– Hade de gjort en snabb koll så hade vi kunnat avfärda siffrorna ganska fort.

Enligt Täbys kommundirektör kan alla kommuner jobba med kvalitet och effektivisering, oavsett förutsättningar. Gör Överkalix det?

– Det är i stort sett mitt jobb att se till att vi använder skattekronan på mer effektivt vis. Ja, det finns möjligheter att bli mer effektiv, men vi kan inte plocka bort så mycket som det står i denna rapport, avslutar Jan Johansson.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste