– Det finns egentligen ingen anledning att driva en elitfotbollsklubb på ett annat sätt än ett företag.
Mjällby gör mål på och av planen – ”Nästintill ett tvingande förbättringskoncept”
Förbättringsarbete
För nio år sedan gick Mjällby AIF nästan i konkurs när de åkte ut ur Superettan. Idag tävlar de om pallplats i Allsvenskan – och slår de regerande mästarna. Mantrat Kaizen har gjort stor skillnad, berättar klubbens styrelseordförande.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det säger Magnus Emeus från Mjällby AIF. Till vardags jobbar han som koncernchef på IV Group, och sedan 2015 jobbar han ideellt som styrelseordförande i fotbollsklubben. Samma år hade Mjällby precis åkt ut ur Superettan och riskerade konkurs. 2023 omsatte föreningen 80 miljoner kronor och ligger idag trea i Allsvenskan. När Kvalitetsmagasinet ringer upp honom så har A-laget precis slagit serieettorna Malmö FF med 2 -1 på hemmaplan, vilket såklart förtjänar att firas. Eller, för elitidrottarna blir det kanske inte så mycket fest, men Magnus Emeus åkte hem och öppnade en flaska champagne efter matchen, berättar han.
Och det är inte första gången. Även i fjol vann Mjällby AIF över MFF på både hemma- och bortaplan, mot alla odds.
– Sett till förutsättningarna är det ju en näst intill omöjlig uppgift att slå MFF tre gånger i rad.
”Kärlek vid första ögonkastet”
Så hur kan ett fotbollslag från en ort på dryga 1 500 invånare slå fotbollslaget med flest allsvenska titlar, dyra spelare och dubbla uppsättningar på varje position? Enligt Magnus Emeus har det bland annat att göra med Kaizen, alltså ständiga förbättringar.
Emeus kom först i kontakt med Kaizen och olika verktyg för förbättringsarbete under 90-talet. Han jobbade för franska bildelsproducenten Valeo, som hade låtit sig inspireras av Toyotas välkända och högt aktade ledningssystem; Toyota Production System. På Valeo lärde sig Magnus Emeus om företagets interna strategier för totalkvalitet, om hur de lade stor vikt vid personalengagemang, tidig involvering med leverantörer, ständig utveckling och deras egenskapade produktionssystem. För Magnus Emeus var det kärlek vid första ögonkastet, så sedan dess har filosofin om ständiga förbättringar varit en bärande del i hans ledarskap.
När han intog rollen som styrelseordförande blev Kaizen ett av klubbens mantran. Styrelsen utvecklade en strategisk planeringsmodell som skulle vara kort, lättläst och utgöra en bra grund för resten av föreningen att stå på. Klubben utvecklade en ekonomisk plan, föreningsidé, aktivitetsplaner och SWOT-analyser som sammanfattades på några få powerpoint-sidor. Och så är självklart målstyrningen, som Magnus Emeus håller kärt, med.
– Jag har fastnat för det, och kombinerat med rätt ledarskap är det ett nästintill tvingande förbättringskoncept, säger han.
Med hjälp av målstyrning identifierar inte bara styrelsen framgångsfaktorer, mätvärden och indikatorer som tyder på att alla jobbar i samma riktning. Emeus har också fått klubbchef, marknadsavdelningen, A-laget och vaktmästeriet att sätta mål och aktiviteter, följa upp och korrigera om målen inte nås. Uppfylls målen så blir det grönt, och går det sämre så blir det rött. Och det finns flera principer som alla har att förhålla sig till.
– Man får aldrig sätta lägre mål än ett tidigare utfall, och man måste alltid ha mål som visar en positiv utveckling under året. Och om man inte gör A:et i PDCA-hjulet så kan man skippa resten. Man måste reagera när något blir rött, för annars blir arbetssättet ganska meningslöst, säger Magnus Emeus.
Tid för att bara tänka på fotboll
Sedan 2015 ser han en rad förbättringar i Mjällby AIF. Det första var att skapa en god ekonomisk grund för klubben att stå på, vilket har uppnåtts. Utan en stabil ekonomi så kommer man inte långt – men nu är det ordning på kassaflödet och balansomsättningen.
– Jag vet att många klubbar är imponerade över vad vi uppnått samt hur vi arbetar.
Till en början var det inte helt lätt att förklara ständiga förbättringar, men tack vare utgångsläget kunde vissa saker förbättras i hastig takt. 2017 gjorde Mjällby ett positivt ekonomiskt resultat, och när de året efter gick upp en division så växte sig de ekonomiska musklerna större. Sakta men säkert blev det lättare för spelarna att fokusera på att spela fotboll.
– Spelare ska inte behöva vara bekymrade för huruvida de får lön eller inte, utan skall fokusera helt på att utveckla sig som fotbollsspelare. Det finns ingen klubb som klarar sig på fotbollsplanen om de inte har ordning och reda utanför planen, säger Magnus Emeus.
Med en bra ekonomisk grund har det blivit lättare för alla i Mjällby AIF att bli ”bäst på det som är gratis”, alltså saker som laganda, löpmeter och att vårda sin matchplan.
– Om vi kan vara bäst på det som är gratis så kan vi vara bättre än MFF. Hunger är också en viktig ingrediens.
Och Emeus är inte ensam om att säga så. Efter ovan nämnda match sade MFF:s tränare Henrik Rydström att ”man får förstå mig rätt eller fel, men det betyder mer för Mjällby än vad det uppenbarligen gjorde för oss” till SVT.
Mer hjärna än hjärta
Nu när Kaizen och målstyrning är en naturlig del av Mjällby så blir det svårare och svårare att hitta förbättringar. De lågt hängande frukterna är sedan länge plockade, och många av A-lagets drömmar håller på att uppfyllas. Vad gör man när man är nära toppen av Allsvenskans tabell?
Magnus Emeus berättar att det fortfarande finns en massa saker att förbättra, som inte har en automatisk koppling till tabellen.
– Det finns till exempel mycket vi kan förbättra genom användandet av all den statistik och data som nu finns tillgänglig inom fotbollen, som hur ofta vi tar oss in i motståndarens straffområde, hur ofta vi vinner bollen högt upp i banan och så vidare. Om vi blir bättre på alla dessa saker så leder det sannolikt till fler gjorda mål och färre insläppta. Detta får i förlängningen sannolikt en positiv en inverkan på tabellen.
För nio år sedan sved en förlust ur ett ekonomiskt perspektiv, men nu svider det mest bara rent sportsligt. Emeus blir glad när han märker att spelarna och ledare är villiga att sätta högre mål än styrelsen.
– Styrelsen kan uppfattas som lite försiktiga just nu, säger han och skrattar. Han fortsätter:
– Vi har respekt för den högre målsättningen med tanke på alla lag som man måste ha bakom sig om man siktar på topp tre. Då måste vi slå lag som Djurgården, Häcken, AIK, GAIS, Elfsborg och Hammarby.
Men Emeus är rätt säker på att med fortsatt bra prestationer, bra ledare och spelare, en välstyrd organisation och mål i sikte kommer Mjällby AIF att fortsätta utvecklas i en positiv riktning.
– Att driva en fotbollsförening kräver såklart både hjärta och hjärna, och det gäller att alltid ha en bra balans mellan dessa.