Det är en grupp forskare vid FOI och exjobbare från KTH som tillsammans har undersökt hur strategisk placering av honungsfällor ska utföras och automatiseras på bästa sätt.
Honungsfällor är vilseledande information i it-system som för blotta ögat – åtminstone ett hackeröga – ser ut att vara värdefulla resurser. Eftersom angripare kontinuerligt letar efter svagheter i it-system för att få tillgång till den typen av effekter, kan honungsfällorna i bästa fall slå ut dem. I andra fall kan en försvarande it-organisation få möjlighet att analysera en angripares beteende, att delge denne irrelevant information eller att sakta ner ett angrepp.
Men det räcker inte att vara medveten om att angreppen pågår, eller ens förstå incitamenten. För att få en långvarig motståndskraft behöver placeringen av honungsfällor både blir mer strategisk och automatiseras. Där kan AI ha avgörande betydelse fastlår forskarteamet.
Patrik Hansen är forskningsingenjör vid FOI. Han tror att forskningsområdet har stor potential.
– Vi ska tillsammans med två nya kandidat-exjobbare från KTH fortsätta att titta på honungsfällors utplacering, om hur vidareutvecklade och nya strategier påverkas i försök med människor. Människor beter sig irrationellt, men samtidigt inte helt slumpartat utan informerat av viss kompetens, säger han i ett pressmeddelande.