Företag slarvar med riskanalyser

Företag måste bli bättre på att analysera risker i samband med it-projekt. Det visar en undersökning som Mercury genomfört och där 1 000 personer i ledande befattningar i 22 länder intervjuats. Enligt underökningen, döpt till Managing IT Business Risk: Safeguarding the Organization from IT-Failure, är företag dåliga på att analysera hur förändringar i it-miljön påverkar företagets verksamhet. Exempelvis så kan en förändring i en underliggande applikation i en on line-tjänst påverka ett företags affärer om inte en riskanalys görs innan.

Undersökningen visar också att 43 procent av svenska företag anser att affärsrisker med it inte hanteras på ett systematiskt och koordinerat sätt. 23 procent av de it-ansvariga i Sverige anser också att mer än hälften av deras projekt inte lyckats bidra med något positivt till deras företags affärer. En intressant uppgift är också att bara 7 procent av de svenska it-avdelningarna har dedikerat säkerhetsteam för att hantera risker i it-projekt och att bara 11 procent har processer för att hantera förändringsarbeten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.