Förslaget: Gör om MSB i grunden

Förbättringsarbete Försvarsberedningen har sammanställt en ny rapport om hur landets civila försvar ska utformas. En del av förslaget gäller en stor omgörning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Förslaget: Gör om MSB i grunden
Foto: Stockadobe

Det är på uppdrag av regeringen som Försvarsberedningen har tagit fram den nya rapporten. Bakgrunden är bland annat att MSB har saknat tydliga mandat och har haft ett otydligt uppdrag, vilket Ekot var först att rapportera om.

Försvarsberedningen föreslår därför att MSB ska stöpas om och fokusera mer på civilt försvar och centralförsvarsfunktioner.

Rapportförfattarna – vilket bland annat utgörs av ledamöter från alla riksdagspartier – föreslår också att tydliga mål för beredskapslagring av drivmedel, livsmedelsproduktion, sjukvårdens kapacitet ska tas fram.

Kvalitetsmagasinet har sökt Försvarsdepartementet och MSB som har avböjt att kommentera nyheten inför offentliggörandet av rapporten.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.