– Det är i mångt och mycket en ledarskapsfråga att kunna dra paralleller mellan vad som är viktigt för organisationen och hur vi mäter det, säger Pernilla Ingelsson.
Från fina ord till faktisk förändring – så skapar du en kvalitetskultur som håller
Kvalitetskultur Det krävs mer än nyckeltal och standarder för att göra en organisations kvalitetskultur hållbar. Det krävs både struktur, tillit och modigt ledarskap, menar Pernilla Ingelsson, forskare i kvalitetsteknik på Mittuniversitetet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Ledare måste leda kulturen – det vet vi sen gammalt. Men hur tar man reda på vad för normer som finns på arbetsplatsen? Och hur ser man till så att kulturen växer med organisationens utveckling, det vill säga, är hållbar?
– Kvalitet och kulturen måste finnas med i strukturen för att bli långsiktig. Det kräver ett engagerat och modigt ledarskap utifrån ett medarbetarperspektiv, säger Pernilla Ingelsson.
Varje organisation måste ställa sig frågan: Vilka skapar vi värde för?
– Det är olika för alla organisationer. För ett företag inom industrin är det givet att man skapar värde för kunden, till exempel.
Hur förstår man som ledare kopplingen mellan det man säger och det man gör?
– Det är en av de största utmaningarna vi har, för allt är så präglat av finansiell logik, hålla budgeten. När den får råda så speglar det helt andra kärnfrågor än vad som kommer upp när man pratar om en värdeskapande kultur, säger Pernilla Ingelsson.
– Vad vi mäter säger lika mycket om vilka värden vi prioriterar. Säger vi exempelvis att vårt fokus är att leverera så bra varor som möjligt till kunden, måste vi också komma på hur vi ska mäta det. Det är också så olika beroende på bransch, för tillverkningsindustrin kanske man kan mäta returer men hur mäter man kvalitet i möte med patient i vården, till exempel?
Lita inte blint på siffror
Pernilla Ingelsson uppmanar alla som vill skapa en hållbar kvalitetskultur att titta på andra värden än de monetära.
– Våga blanda hårda och mjuka värden, säger Pernilla Ingelsson.
Kan konstanta mätningar i sig skapa en stress inom organisationen, göra mer skada än nytta?
– Jag tror det lätt blir så om man bara mäter vad som kommer in och ut, inte processen bakom.
Svar som kommer fram efter undersökningar och enkäter måste hanteras och förvaltas på ett strukturerat sätt för att inte mötas av trötthet av medarbetare, enligt Pernilla Ingelsson.
– Till syvende och sist måste varje ledare ställa sig frågan – behöver jag göra något? Då måste jag också vara modig och lyssna på svaret och faktiskt avsätta resurser till det.
– Förändringen måste också vara inbakad i allt som görs, inte bara tas upp i förbifarten på ett månadsmöte någon gång. Man måste också prioritera det konstant.
Kvalitet kräver tillit
Att ha tillit till att alla gör sitt jobb och vill göra det så bra som möjligt är också en viktig parameter för att skapa en hållbar kvalitetskultur. Pernilla Ingelsson drar en parallell till sitt tidigare arbete på Ericsson.
– Jag har aldrig någonsin träffat en person som går till sitt jobb bara för att jäklas utan vi försöker alltid göra det bästa med givna förutsättningar. När jag jobbade på Ericsson, då hade vi gruppackord och vår tidsstudieman följde kontinuerligt upp vårt arbete och hur lång tid det tog. Det ledde bara till att vi försökte skapa förutsättningar för att få så mycket tid som möjligt. I stället för att ta reda på vad som är optimalt, berättar Pernilla Ingelsson.
– Sedan började vi arbeta med förändring. Då kunde man lämna in förbättringsförslag och få betalt för det. Sedan såg man att det var bättre att ta bort det och jobba med förbättringsgrupper i stället. Nu ska vi tillsammans skapa saker och det är inte upp till individen – då började det hända saker.
Kan en hållbar kvalitetskultur i sig leda till ökad konkurrenskraft eller affärsnytta för organisationer och företag?
– Ser man på de företag som vinner priser för sitt kvalitetsarbete så är det ju också företag det går väldigt bra för.
– Kvalitetsarbete i sig är en konkurrensfördel för att organisationen mår bättre. Har du en tillåtande kultur så lockar du också till dig den typen av medarbetare du vill ha och de stannar hos dig.
Vad har du för tips för organisationer som vill utvärdera och förbättra sin kvalitetskultur?
– Jag tror absolut att det går att självskatta hur hållbar ens kvalitetskultur är, genom enkäter eller Siq:s index, till exempel. Ta reda på vad er organisation har för kärnvärderingar. Det viktigaste är sedan att de omsätts i praktiken och förstås av hela organisationen, avslutar Pernilla Ingelsson.