Kvalitet som räddar liv – så har RVCI byggt en modell för bestående förbättring

Kvalitet Relationsvåldscentrum Innerstaden (RVCI) på Södermalm i Stockholm har prisats för sitt systematiska kvalitetsarbete och sitt starka engagemang för våldsutsatta. Genom strukturerad kvalitetsuppföljning och ett konstruktivt arbetsklimat har de skapat hållbar kvalitet och långsiktig förändring – både för våldsutsatta och för den egna organisationen.
– När man förstår konsekvenserna av att leva med våld öppnas en helt ny värld. Att få ge våldsutsatta strategier för att förstå våldets konsekvenser och hantera efterverkningarna är helt jäkla amazing, säger Katarina Sköldulf, familjebehandlare på RVCI.

Kvalitet som räddar liv – så har RVCI byggt en modell för bestående förbättring
Foto: Ines Linder

Att arbeta med våldsutsatta kan innebära stora psykiska påfrestningar. Risken för sekundär traumatisering, där behandlaren utvecklar liknande symptom som klienten, är påtaglig. Trots det är både personalomsättningen och sjukfrånvaron låg på RVCI.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nyckeln ligger i ett genuint engagemang för arbetet och en stark vilja att ständigt förbättra stödet för klienterna – de som lever under, har upplevt eller brukar våld i nära relationer. RVCI har fördjupad kompetens inom området och samtliga medarbetare har antingen grundläggande psykoterapiutbildning eller är legitimerade psykoterapeuter och har lång erfarenhet av arbete med våldsutsatta.

– Det märks jättetydligt i det direkta klientarbetet. Vi har regelbundna ärendegenomgångar där vi går igenom vad alla jobbar med och vilka mål vi har. Det är tydligt i våra diskussioner att medarbetarna är insatta och trygga i sina roller, säger Frida Malm, enhetschef på RVCI.

En kultur byggd på öppenhet och trygghet

På RVCI råder ett öppet arbetsklimat där både framgångar och misstag delas fritt. Det skapar en psykologisk trygghet som driver utveckling och innovation.

– Vi hade nyligen en metodgenomgång om terapeutiska misstag, vilket kräver att man kan särskilja på sig själv som person och det man gör i rummet. Det finns en psykologisk grundtrygghet här som gör att vi vågar prata om det, säger Emma Sjöström, familjebehandlare på RVCI.

Kulturen lades från början av en medarbetare som nu gått i pension.

– Redan 2018 satte behandlaren tonen genom att generöst dela med sig av både tveksamheter och misstag, vilket gjorde att det lossnade för alla. Nu är det vårt ansvar att förvalta det arvet, säger Katarina Sköldulf.

Växande verksamhet med stabil grund

Sedan starten 2018 har RVCI vuxit från fyra till åtta behandlare. Trots expansionen har arbetsgruppen varit stabil; endast två personer har lämnat på sju år – en för pension och en för att arbeta närmare hemmet.

För att vinna Stockholms stads kvalitetsutmärkelse krävdes en beskrivning av verksamhetens arbete med kvalitetsutveckling. En medarbetare tog initiativet, och hela arbetsgruppen bidrog till att utforma bidraget.

– Att få bekräftelse på vårt kvalitetsarbete var stort, men det viktigaste var själva processen. Vi fick verkligen syn på vad vi gör och hur det påverkar kvaliteten i verksamheten, säger Katarina Sköldulf.

I personalrummet på RVCI hänger en bild med nio trådar över områden som behöver diskuteras för att förstå våld – hat, hopp, skuld, rädsla, kärlek, medlidande, internalisering, beroende och vilja att förstå.

Mätbara resultat och nya utmaningar

RVCI:s strukturerade arbete och öppna kultur har gett resultat. Socialtjänstens verktyg för systematisk uppföljning, SUreg, visar att måluppfyllelsen för våldsutsatta ökade från 67 procent 2021 till 72 procent 2023. För våldsutövare har dock siffrorna sjunkit från 72 till 69 procent. RVCI arbetar nu aktivt för att hitta bättre sätt att nå och behålla våldsutövare i behandling.

Efter varje avslutad behandling får brukarna svara på en slutenkät. Resultaten har över tid blivit mer positiva, men svarsfrekvensen är låg – endast 8–10 procent svarar. Därför lanserade RVCI, tillsammans med övriga relationsvåldscentrum, en digital brukarenkät 2023.

– Människor är generellt trötta på enkäter, konstaterar Frida Malm.

Trots det arbetar RVCI aktivt med att ta till sig synpunkter och förbättringsförslag från enkäterna och samtal med klienterna.

Framgång byggd på samarbete och trygghet

Skapandet och upprätthållandet av en kvalitetskultur handlar ofta om ledarskap, men på RVCI är det något som delas av hela arbetsgruppen.

– Jag tror att det är en kombination av att alla känner sig delaktiga och verkligen vill bli bättre, samtidigt som vi värnar om dialog och strukturerade möten, säger Frida Malm.

Hon avsätter alltid tid för ärendegenomgångar och regelbundna medarbetarsamtal, där man tillsammans går igenom journalanteckningar och genomförandeplaner. Positiv feedback från brukare lyfts fram, och eventuella problem fångas upp tidigt.

– Min dörr är alltid öppen, säger Frida Malm.

Nya lagar och växande köer

Trots framgångarna står RVCI inför nya utmaningar. Växande köer och en ny Socialtjänstlag som träder i kraft i juli skapar osäkerhet. Lagen kan bidra till växande köer då tröskeln för att kunna få stöd utifrån våld i nära relationer ska minska.

– Vi vet inte än vad det kommer att innebära för vårt arbete, men lagen handlar om att skapa en mer öppen och tillgänglig vård. Det kan betyda fler brukare och kortare samtalstider, säger Frida Malm.

Trots de utmaningar som väntar drivs RVCI av en stark vilja att göra skillnad – att skapa verklig förändring för dem som behöver det mest.

– Det är fantastiskt att få bekräftelse på vårt arbete. Men det viktigaste är alltid hur våra klienter mår och att fortsätta göra skillnad för dem vi finns till för, avslutar Frida Malm.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste