Så kvalitetssäkras kvalitetsutmärkelsen

Kvalitetsarbete I 30 år har Stockholm stad premierat verksamheter inom staden som bedriver ett strukturerat och systematiskt kvalitetsarbete. Syftet med utmärkelsen är att inspirera och bidra till en gemensam syn inom staden på gott kvalitetsarbete.
– Kvalitetsutmärkelsen är ett sätt att uppmärksamma och sprida kunskap om systematiskt kvalitetsarbete, säger Vera Holm, projektledare för Kvalitetsutmärkelsen.

Så kvalitetssäkras kvalitetsutmärkelsen
Från vänster: Vera Holm, projektledare Kvalitetsutmärkelsen och Sofie Hellström Ryckert, examinator. Foto: Ines Linder

Kvalitetsutmärkelsen delas ut en gång per år och processen inleds redan i januari. Verksamheter som vill delta bjuds in till informationsträffar och de som beslutar sig för att delta skapar skriftliga bidrag som de skickar in i början på maj. Bidragen baseras på satta anvisningar och frågor om verksamheternas kvalitetsarbete.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Frågorna är formulerade så att bidraget stärks av att alla medarbetare och chefer i en verksamhet bidrar tillsammans. Genom det så skapas också en stark gemenskap i arbetsgrupperna, och deras systematiska arbetssätt synliggörs, säger Vera Holm.

Men hur kvalitetssäkras egentligen ett kvalitetspris?

Under tiden verksamheterna bearbetar sina bidrag utbildas också drygt 80 medarbetare inom Stockholm stad för att bli examinatorer. Under utbildningen får examinatorerna lära sig mer om bland annat mänskliga rättigheter, ledarskap och analys- och uppföljningsmetoder. Själva examinatorsutbildningen blir i sig ett sätt att sprida kunskap om stadens vision för kvalitetsarbete, vilket examinatorerna även har nytta av i den egna verksamheten.


Bedömning och platsbesök

Examinatorerna delas sedan in i examinatorsgrupper om tre till fyra personer och var grupp tilldelas ett verksamhetsbidrag att läsa och examinera. I examinatorsgrupperna blandas nya med mer erfarna examinatorer. Examinatorerna bedömer olika aspekter av kvalitetsarbetet utifrån uppsatta bedömningskriterier samt utifrån bidragets huvudområden: målgrupp, chef- och ledarskap, medarbetarskap, från uppföljning till utveckling.

För att säkerställa att det beskrivna kvalitetsarbetet verkligen fungerar i praktiken görs ett platsbesök. Examinatorsgruppens nominerar sedan verksamheter som anses ha ett starkt bidrag vidare för slutlig bedömning och beslut av domarkommittén. 


Innovation premieras

Förutom möjligheten att få ta del av Kvalitetsutmärkelsen kan verksamheter också få ett hederomnämnande.

– En verksamhet kan tilldelas ett hedersomnämnande för exempelvis ett särskilt gott arbetssätt eller en metod som bidrar till att det blir bättre för målgruppen och som förtjänar att lyftas fram som lärande exempel, säger Vera Holm.

Nomineringarna går vidare till en domarkommitté som slutligen avgör vilka som tilldelas utmärkelsen eller hedersomnämnande. Verksamheterna får även en summa pengar som ska användas för att vidareutveckla sitt kvalitetsarbete, exempelvis genom kompetensutveckling eller studieresor för att hämta in ny kunskap.

Utdelningsceremoni sker i Blå Hallen i Stadshuset.

– Jag var med för första gången förra året. Det var en fantastisk upplevelse, så mycket glädje i rummet och jag blev alldeles rörd vid utdelningen. Vi bygger en stolthet över våra verksamheter och hela staden, säger Vera Holm.

– För många är det stort att få vara med, särskilt för medarbetare som arbetat i 25–30 år men aldrig varit i Stadshuset, säger Sofie Hellström Ryckert som har lång erfarenhet av att vara examinator.


Återkoppling och lärande

Alla verksamheter som deltagit i  Kvalitetsutmärkelsen får skriftlig och muntlig återkoppling utifrån vad examinatorerna sett som bidragets styrkor och möjliga utvecklingsområden.

– Vi gör återbesök hos alla verksamheter för att ge konstruktiv feedback, säger Sofie Hellström Ryckert.

Kvalitetsutmärkelsen i Stockholms stad är ett tydligt exempel på hur systematiskt kvalitetsarbete kan drivas framåt genom strukturerad uppföljning, objektiv bedömning och kontinuerlig utveckling. Genom att sprida goda exempel och stärka samarbetet mellan verksamheterna skapas en kultur där kvalitet och förbättringar står i fokus.

– Det handlar om att skapa stolthet och lyfta fram våra verksamheter, samtidigt som vi sprider kunskap om arbete med ständiga förbättringar, avslutar Vera Holm.

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste