Hallå där Elenore Schlyter

Digitalisering I veckan som gick blev Elenore Schlyter, enhetschef vid arbetsmarknads-förvaltningen i Trelleborg, inbjuden av Marcus Wallenberg att tala om kommunens automatiserade försörjningsstöd.

Hallå där Elenore Schlyter

– Jag var inbjuden på konferensen Work In Future som Wallenbergstiftelsen arrangerade tillsammans med Handelshögskolan för att prata om ett exempel från verkligheten. Det finns inte så många konkreta exempel när man talar om digitalisering och RPA (Robotic Process Automation) inom offentlig sektor. Jag berättade om hur vi låter tekniken sköta administrationen och hur vi kan lägga resurser på medborgarna i stället. Det var jättekul och ett bra forum för dessa frågor.

Vad fick du för reaktioner på din presentation?

– Mycket handlade om att det faktiskt händer på riktigt. Vi i Trelleborgs kommun har varit igång sedan våren 2017 och nu kan vi säga att vi har ett proof of concent det vill säga vi vet att det fungerar och att det får positiva effekter för medborgarna och det har fått genomslag i resten av Sverige men även i delar av Norge och på Island.

Förutom Wallenberg var det bland annat Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova och Danica Kracic, professor som var där och representanter från privat och offentlig sektor. Har ni en gemensam syn på utmaningarna?

– Det vi var eniga om var bland annat att lagstiftningen inte hänger med och det är viktigt att ändra på den så att den blir en möjliggörare istället för ett hinder. De som ligger i framkant brottas ju med det. En stor utmaning är även kompensförsörjningen i transformationen- vi behöver lära nytt och omskolas.

Vad står ni på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg inför nu? Vad händer framöver?

– Vi ska titta på hur vi kan utveckla samarbetet med näringslivet men också på hur vi kan använda tekniken i den utvecklingen. Men vi tittar även långsiktigt på vår kompetensförsörjning och hur vi kan använda vår egen personals kompetens på bästa sätt.

Läs även: Kulturförändring ökade kvaliteten i Trelleborg

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.