Hybrida arbetssättet har skapat konflikter

Det hybrida arbetssättet skapar en konflikt inom organisationer. För medan nio av tio medarbetare anser sig produktiva på jobbet så har nästan lika stor andel ledare svårt att bedöma om deras anställda faktiskt är produktiva.

Hybrida arbetssättet har skapat konflikter
Fler män än kvinnor använder hemmakontoret som ett sparmedel. Foto: Stock Adobe

I Microsofts senaste Work Trend Index-rapport har man tagit tempen på hur väl det hybrida arbetssättet har tagits emot hos företag och organisationer runtom i världen. Den nya upplagan av rapporten baseras på en undersökning med cirka 20 000 personer i 11 länder, arbetslivstrender från LinkedIn samt biljontals produktivitetssignaler från Microsoft 365.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Rapporten visar bland annat att:

  • 87 procent av de anställda uppger att de är produktiva på jobbet medan 85 procent av ledarna anser att det hybrida arbetssättet har gjort det svårt för dem att säkerställa att deras anställda faktiskt är produktiva.
  • Både anställda och ledare anser att kommunikation är det absolut viktigaste aspekten för att lyckas i sina roller det kommande året.
  • 73 procent av de anställda upplever att de behöver bättre anledningar till att de ska åka in till kontoret förutom att organisationen kräver det. 84 procent skulle kunna tänka sig åka in för att hänga med kollegorna och 85 procent skulle göra det för teambuildingens skull.

Att kontoren i dag behöver erbjuda ett mervärde bekräftas även enligt en färsk Sifo-undersökning som beställdes av MER Arkitekter – arkitektkontoret som designade Microsoft Sveriges nya lokaler. Vid frågan om vad som får svenskarna motiverade till att arbeta mer från kontoret svarade 36 procent att de önskade förmåner som underlättar i vardagen.

Digital teknik ersätter kaffemaskinen

– Övergången till ett mer hybridarbetssätt kan upplevas som lite utmanande då medarbetarna inte träffar varandra i lika stor utsträckning som innan pandemin. Ledare kan exempelvis oroa sig över att spontana idéer och innovation som tidigare kunde uppstå vid kaffemaskinen kan gå förlorade när inte alla är på kontoret samtidigt. Med de nyheter som vi nu presenterar i Viva vill vi dock förflytta de upplevda begränsningarna med ett hybridupplägg med lösningar i sin tur främjar engagemanget hos medarbetarna – var de än befinner sig, säger Nina Rapp, affärsområdeschef för Modern Work på Microsoft Sverige.

Work Trend Index visar även att drygt varannan anställd, 55 procent, upplever att det bästa sättet att utvecklas i karriären är genom att byta jobb. Däremot skulle 68 procent av de anställda kunna tänka sig stanna kvar på företaget om det blev enklare att byta karriär inom organisationen.

Ladda ner och läs hela rapporten här

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.

Det senaste