Företagen poängbedömdes efter fyra olika kriterier: andelen kvinnor i fördelningen av lönerna, ersättning och förmåner, frågor som rör balans i livet, samt företagskultur.
Studien Sveriges bästa arbetsplatser visar att trots att 32 procent av koncernledningarna utgörs av kvinnor utgör de bara en femtedel av dem som tjänar mest i företagen. Även de företag som fick högst poäng i undersökningen har en lång väg kvar att gå innan arbetsplatsen är helt jämställd.
Undersökningen pekar även ut tre myter som hindrar kvinnor i arbetslivet: 1. Det hindrar karriären att byta jobb ofta. 2. Barn hindrar karriären. 3. Kvinnor vill inte ha de riktiga toppjobben.
– Vi är inte så duktiga som vi tror i Sverige. Vi pratar mer om det än vad vi agerar. Det är många myter som hindrar framgång i jämställdhetsfrågan. Därför vore det bra om vi en gång för alla slog hål på myterna och agerade för ett mer jämställt näringsliv. Inte bara för att det är det rätta, utan för att det är det smarta och mest affärsmässiga, säger Camilla Wagner, initiativtagare till Veckans Affärer-kvinna i ett pressmeddelande.
Fem i topp
Utan inbördes rangordning listas de företag som fick högst jämställdhetspoäng med motivering från Veckans Affärer.
1. Capgemini. Ett av årets vinnarbolag. Ett av de få bolagen som erbjuder delat ledarskap och väljer porrfria hotell.
2. Johnson & Johnson. Återkommer på en topplacering även i år. Styrkan ligger i fördelningen av ersättningar och förmåner.
3. SAAB. Offensiva jämställdhetsmål har tagit försvarsjätten till en topplacering. Kanske listans största överraskning.
4. Skånemejerier. Nykomling på toppen som har en låg andel kvinnor anställda. De som finns verkar dock ha alla möjligheter att nå toppen.
5. Kappahl. Också en av förra årets vinnare som håller sig fast. Får bra poäng rakt igenom, men kunde haft fler män.