– Jag har föreläst väldigt mycket både under min tid på Filminstitutet och därefter om det förändringsarbete kring jämställdhet som vi drev där. Alla var så förvånade över de resultat vi hade uppnått och jag försökte hela tiden förklara att det arbetet vi gjorde är som vilket förändringsarbete som helst, säger hon och fortsätter:
– I den aspekten är det ingen skillnad på att byta lokal eller förbättra jämställdheten. Jag har fått många aha-upplevelser hos de som lyssnat på mina föreläsningar så nu var det dags att skriva ned det också.
Vilken är den vanligaste aha-upplevelsen du brukar få?
– Det är nog egentligen den första berättelsen i boken; att mitt bekräftelsebehov ledde mig så otroligt fel. Många chefer famlar efter bekräftelse och gör lösningar för att få bekräftelse istället för att ta tag i problemet på ett strukturerat sätt.
Det låter ganska vanligt ja. Hur kan man ta tag i det?
– Bekräftelse är viktigt för alla och något vi utvecklas av. Många chefer är bra på att ge andra bekräftelse i utvecklingssamtal med konstruktiv feedback, men får inte tillräckligt bra bekräftelse från sin närmsta chef eller sin styrelseordförande. Då får man ta tag i det själv och där är erfarenhetsutbyte och nätverk väldigt viktigt.
Hon fortsätter:
– Men man behöver inte betala för nätverk. Bjud hem några nya människor på middag istället. Över mat och dryck brukar man få generösa lärdomar och reflektioner.
Leda sig själv
Kan ledare på arbetsplatsen hjälpa varandra med det här?
– Absolut. På ett av mina ställen fick jag alla chefer att gå ett självledarprogram för att få dem att förstå sig själva bättre och att skapa en större förståelse bland cheferna. Det gav mer balanserade samtal efteråt och mindre positionering cheferna emellan.
En av de centrala delarna i boken handlar om ordet Varför. Anna Serner skriver att i processer är det viktigt för de inblandade att förstå varför den förändring som behövs ska genomföras. Med ett tydligt svar på Varför? får man rätt fokus både från ledning och anställda.
– När man förstår syftet med varför man finns, och det gäller ju verkligen både människor och organisationer, då får man en större mening som också har väldigt stor betydelse för var man hamnar i slutändan. Det ger en sammanhållning och en meningsfullhet för hela resan, säger Anna Serner.
Under intervjun exemplifierar hon med resan på Polarbröd, men beskriver också hur skruv- och mutterföretag, där många av de anställda utför samma arbetsuppgifter varje dag, har samma nytta av att veta sitt syfte.
– Kan man förstå att det finns en större mening med det vi gör – att vi gör skruvar och muttrar som hjälper oss att bygga en infrastruktur som förenar människorna i Sverige. Då blir det ju mycket mer meningsfullt och man får en gemensam grund som bidrar till alla medarbetares enskilda meningsfullhet.
Lättare acceptera förändring
Med den gemensamma grunden blir det också enklare att driva förändringsprocesser för Anna Serners erfarenhet är att om människorna förstår varför så har de lättare att acceptera förändringen.
– Den ena rädslan från ledningen är att det ska ta för mycket tid. Men om man ska göra det här så måste man investera tid från ledningens sida. När jag är konsult nu så säger jag minst 48 timmar, och dela upp det i lagom stora bitar.
– Den andra rädslan gäller att kasta sig in i det okända. Du vet inte vart det kommer at sluta. Men i alla fall utom ett så har det blivit en halleluja-stämning efteråt – det var faktiskt inte svårt, utan bara fantastiskt.
Aha-upplevelser kommer vi tillbaka till gång på gång. När har du i din karriär känt det själv?
– Det har jag gjort många gånger när vi tagit fram varför – det blir en magisk känsla även om den ser olika ut varje gång. Men ett life defining-moment fick jag när jag tog fram mitt eget varför. Det förändrade min relation till min mamma totalt.
publicerad 3 september 2024