Lidl energieffektiviserar med Iso 50001

Standarder Inte bara den tunga industrin sparar energi med Iso 50001. Nu hoppar även Lidl på tåget.

Lidl energieffektiviserar med Iso 50001
Livsmedelsbranschen kan göra stora energibesparingar. Foto: Stock Adobe

Energiledningssystemet Iso 50001, som publicerades 2011 och reviderades 2018, har fått stora, energiintensiva industrier som exempelvis Sandvik och Stora Enso att effektivisera sin energianvändning och de är i gott sällskap med tusentals verksamheter internationellt. Men intresset har varit svalt för andra branscher att använda sig av standarden – åtminstone i Sverige.

Sparar el i butikerna

Ett lysande undantag är dock livsmedelskedjan Lidl, som implementerat Iso 50001 i sina svenska butiker med gott resultat. Hittills har åtgärderna, som exempelvis att förse kyldiskarna med dörrar eller att återvinna kondensvärmen, sparat 16,5 miljoner kilowattimmar på fem år för Lidl.

– Lidl är smarta för de har fattat att Iso 50001 är användbar inte bara av de mest energiintensiva industrierna utan i många andra branscher, inte minst detalj- och mathandeln, kommenterar Niclas Widell, projektledare på Sis.

Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl, tillägger att Lidl lärt sig mycket under resans gång:

– Det är viktigt att alla förstår hur det egna beteendet påverkar energiförbrukningen. Därför utbildar vi alla medarbetare. Hållbarhetsfrågorna står högt upp på agendan och stärker vårt varumärke både internt och externt.

Kartläggningen viktig

Den reviderade versionen av Iso 50001 är uppbyggd enligt Iso:s grundstruktur, vilket gör att den lättare kan integreras med ledningssystem för exempelvis kvalitet, miljö eller arbetsmiljö. Där finns också ett krav på att företag ska göra en kartläggning av sin energianvändning. Kravet är även fastställt i Lagen om energikartläggning i stora företag, som kom 2014, och som i sin tur bygger på EU:s energieffektiviseringsdirektiv.

– Den här första energikartläggningen är väldigt viktig i sig och kan vara extremt lönsam med tanke på de höga elpriserna. Samtidigt är den en förutsättning för att man ska kunna ta nästa steg, som innebär att klimatanpassa sin verksamhet, säger Niclas Widell.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.