Ljungskile testar app i hemtjänsten

Förbättringsarbete En app för hemtjänsten sparar tid, ökar säkerheten för vårdtagarna och är ett effektivt sätt att kvalitetssäkra dokumentationen. Uddevalla siktar nu på att införa lösningen i hela kommunen.

Ljungskile testar app i hemtjänsten

Sedan december testar personal i hemtjänsten i Ljungskile en särskild app i sina mobiltelefoner när de är ute hos en vårdtagare. Personalen kan skriva om en äldre mår sämre än vanligt, har ramlat, inte velat ha mat, behöver hjälp med ledsagare till sjukhus eller något annat utöver det vardagliga. Poängen är att de kan göra sina anteckningar direkt på plats och slipper vänta tills de är tillbaka i hemtjänstens samlingslokal i centrala Ljungskile.

– Det sparar väldigt mycket tid. Vi har ju all information i mobilen, vi kan se om någon ramlat under natten och trygghetslarmet gjort anteckning om det. Det är också jättebra att man kan göra anteckningarna direkt när man har informationen färsk i minnet, säger Annmarie Källström, undersköterska och dokumentationsombud i hemtjänsten i Ljungskile.

Anteckningarna som förs in i via appen går in i socialtjänstens gemensamma datasystem. Det betyder att annan personal som är uppkopplad med sina datorer kan se anteckningarna i realtid. Via appen kan man också få fram information om de insatser som vårdtagaren har rätt att få hjälp med, exempelvis komma upp ur sängen, ta på kläder, hjälp med personlig hygien, frukost och liknande.

– Det här är väldigt nytt och unikt och provas i några få kommuner i landet, Uddevalla är en av dem. Hemtjänstpersonalen är van vid att använda mobiltelefon i tjänsten och det här är ett sätt att kvalitetssäkra den dokumentation vi gör, säger Jan-Erik Samuelsson, avdelningschef socialtjänsten.

Totalt är det ett 40-tal personer inom hemtjänsten i Ljungskile som nu använder appen i mobilen. Systemet testas till slutet av januari, då en utvärdering ska göras. Faller testet väl ut så kommer all hemtjänst i kommunen att gå över till att använda appen.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.