Bästa sjukhuset finns i Umeå

Förbättringsarbete Norrlands universitetssjukhus har utsetts till det bästa sjukhuset i Sverige av tidningen Dagens Medicin.

Bästa sjukhuset finns i Umeå
Andreas Nilsson

För andra året i rad listar tidningen Dagens Medicin landets bästa sjukhus. Utifrån en bedömning av ett 90-tal parametrar lyckades Norrlands universitetssjukhus, Nus, knipa förstaplatsen från fjolårets etta Linköping i klassen universitetssjukhus.

I fem av de tolv medicinska specialiteter som räknas är Nus bäst. Det gäller hjärtsjukvård, strokevård, ortopedi, ljumskbråck och infektioner i neonatalvård. Nus är bäst också när patienterna säger sitt i patientenkäter. Den parameter som väger i särklass tyngst är den medicinska kvaliteten och även här har universitetssjukhuset bäst resultat.

– Jag är mycket stolt och glad! Fantastiska medarbetare på alla nivåer och ett enastående utvecklingsarbete har gett resultat, säger landstingsdirektör Anders Sylvan i en presskommentar.

Bästa universitetssjukhus 2013

1. Norrlands universitetssjukhus

2. Universitetssjukhuset i Linköping

3. Akademiska sjukhuset

4. Skånes universitetssjukhus

5. Sahlgrenska universitetssjukhuset

6. Universitetssjukhuset Örebro

7. Karolinska universitetssjukhuset

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.