Ny revolutionerande teknik för industriproduktion

AI En ny teknik ska förbättra industriell kvalitetskontroll. Det är experter från industrin och forskare från Data Intensive Sciences and Applications (DISA) vid Linnéuniversitetet som ska ta fram den nya metoden inom ramarna för ett påkostat forskningprojekt.

Ny revolutionerande teknik för industriproduktion
Foto: StockAdobe

Den nya tekniken kallas Normalizing flows och syftar till att öka effektivitet och noggrannhet i avvikelsedetektering. Historiskt sett har industriell kvalitetskontroll inneburit manuell avsyning, vilket är både kostsamt och känsligt för fel. Men tack vare ny teknologi baserad på maskininlärning (AI) har processen för att upptäcka avvikelser automatiskt blivit möjlig.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

Normalizing flows hjälper till att identifiera såväl som förutsäga avvikelser i data, vilket gör det möjligt att identifiera potentiella problem i ett mycket tidigare skede än förut – och ta åtgärder för att förhindra dem.

Tidseffektiv avvikelsedetektering

Forskare kommer under tre års tid att testa och utvärdera teknikens prestanda i verkliga miljöer. Produktionsdatan som analyseras kommer från företagen Gimic, SKF och Gunnebo Industrier, som är en del av The Crosby Group. 

– Den största vinsten med den här tekniken är att man skulle kunna spara oerhört mycket tid genom automatiserade processer. Man behöver inte heller träna upp systemet, utan det rör sig om oövervakad inlärning. Istället för att ha massor av data som visar på massvis av olika sorters fel – och sedan behöva lära upp systemet utifrån de felen – så kan systemet lära upp sig själv och utgå från det som är normalt, säger projektledare Diana Unander i ett pressmeddelande.

Tidiga framgångar

Forskare kommer under tre års tid att testa och utvärdera teknikens prestanda i verkliga miljöer. Produktionsdatan som analyseras kommer från företagen Gimic, SKF och Gunnebo Industrier, som är en del av The Crosby Group.

– Projektet har bara pågått i en månad men det finns stort engagemang och drivkraft för att arbeta vidare med de utmaningar vi står inför – och vi har redan fått positiva resultat. När man får positiva resultat får man också nya frågeställningar, men det ser ljust ut i nuläget, säger Diana Unander, och fortsätter:

– En hel del har hört av sig, både företag och andra personer som är intresserade av den här tekniken. Om projektet lyckas så verkar det finnas det en bred efterfrågan på marknaden.

Stor ekonomisk satsning

Projektet är en del av Vinnovas satsning på innovativ digitalisering, och har beviljats drygt fyra miljoner från Vinnova. Totalbudgeten för projektet är åtta miljoner kronor.

Projektet är en del av Vinnovas satsning på innovativ digitalisering, och har beviljats drygt fyra miljoner från Vinnova. Totalbudgeten för projektet är åtta miljoner kronor.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.