nr-logo

För smart verksamhetsutveckling

Avvikelsehantering

Anställda vågar inte framföra kritik

Det har blivit tuffare att framföra kritik om den egna verksamheten. Kontrollerande chefer, risk för att bli utskälld inför andra och rädsla för att bli utfryst är några exempel på hur medarbetare i statliga verksamheter upplever klimatet.

Enklare utan pärmar

BT Products i Mjölby har lämnat det gamla systemet med papper och pärmar för kvalitetsarbetet bakom sig. Kvalitetskoordinator Maria Wissinger ser många fördelar med ett it-stöd, men varnar samtidigt för att låta sig förblindas av systemets möjligheter.
– Se stödet som ett verktyg för att ledningssystemet ska fungera bättre, är hennes råd.

  • Annonskod huvudspalt 1

Flexeurope vill väcka intresset för it-stöd

För att väcka intresset för it-stöd för kvalitetsarbetet erbjuder Flexeurope nu företag att gratis ladda ned och utvärdera avvikelsehanteringssystemet Flexite. Tanken är att sänka tröskeln för de som har svårt att idag räkna hem en investering i system för att automatiera sina processer.

Systematik viktigare än it-stöd

SKF har byggt ett eget övergripande system för avvikelsehantering i en redan känd it-miljö.
– It-stöd vid avvikelsehantering skapar fler möjligheter, men viktigast är att ha en väl utvecklad process som eliminerar orsakerna till de fel som uppstår, säger Folke Höglund Group Quality Manager på SKF.

Bilindustrin bättre på kvalitet

Bilindustrin har blivit på kvalitet. Antalet fel per bil i snitt har sjunkit från 1,76 till 1,19 på sex år. Det uppger Ny Teknik som refererar den senaste undersökningen från J D Powers om antalet fel i nya bilar.

  • Annonskod för huvudspalt 2

Prenumerera på Kvalitetsmagasinets nyhetsbrev

 Anmäl dig här

Nyhetsbrevet är helt gratis och du kan när som helst avsluta prenumerationen.