Nyanlända ungdomar hjälper äldre med it

IT Hjälp med appar, internetbank, biljettbokning och stegräknare. Det är exempel på vad äldre i Örebro får hjälp med av nyanlända ungdomar i IT-Guide Sweden. Och nu sprids konceptet över landet.

Nyanlända ungdomar hjälper äldre med it
Shutterstock

När Gunilla Lundberg arbetade med ett mentorprogram för nyanlända ungdomar i Örebro hade många av dem svårt att få sommarjobb. Hon frågade dem vad de kunde och många svarade IT.

Gunilla Lundberg såg möjligheten att ge de unga jobb och språkträning och samtidigt hjälpa äldre som använder IT, men behöver hjälp. Hon konstaterar att IT-stöd till äldre blir allt mer angeläget när e-tjänster av olika slag blir vardag.

– De första åren hjälpte ungdomarna till att lägga in kortnummer i mobilen, nu handlar det om skypesamtal med sjukvården. För att inte tala om sociala medier som är ett utmärkt sätt för ensamma äldre att få kontakt, säger hon till Smartare Välfärd, Sveriges Kommuner och Landstings informationssatsning om digitalisering i välfärden.

Två gånger i veckan

Konceptet med hjälp till äldre drivs av IT-Guide Sweden som är en ideell organisation i Örebro. Där utbildas 10-12 ungdomar till it-guider. De är i regel 16-19 år och har varit i Sverige i ungefär två år.

Ungdomarna ska ha grundläggande kunskap om datorer, mobiltelefoner och internet. Några behöver vara lite mer kunniga, medan andra i gruppen kan ha mer basala kunskaper.

Idag erbjuds äldre Örebroare it-stöd en gång i veckan på två olika platser. Ett tiotal andra kommuner har infört samma modell, några ytterligare är på väg.

Äldre talar långsamt

En av ungdomarna, Shaymaa Jalal, berättar att det är enkla saker de hjälper till med, men som betyder mycket för dem som får hjälp. Själv uppskattar hon språkträningen. De äldre talar långsamt och har tålamod att repetera.

– Även de av oss it-guider som är blyga och tycker att det är pinsamt att säga fel vågar prata här. De äldre är så uppmuntrande och snälla mot oss, säger hon till Smartare välfärd.

Läs mer på Smartare välfärd

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.