Åtta finalister till Sveriges digitaliseringskommun

Digitalisering Liten eller stor kommun, glesbygd och tätort, norr och söder. Alla som använder digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna och demokratin kan tävla om utmärkelsen Sveriges Digitaliseringskommun 2017. Nu är årets åtta finalister utsedda.

Åtta finalister till Sveriges digitaliseringskommun
Shutterstock

Utmärkelsen Sveriges IT-kommun har nu bytt namn till Sveriges Digitaliseringskommun för att bättre spegla att priset handlar om digitalisering och inte bara teknik. Om att bygga ett samhälle som förenklar vardagen, ökar delaktigheten och främjar innovationer, om smarta digitala välfärdstjänster och en kostnadseffektiv service med hög kvalitet, om digitaliseringens möjligheter att göra och utföra den kommunala servicen enklare, öppnare och effektivare.

De finalister som valts ut av juryn bland 30 nominerade är:

  • Falkenbergs kommun
  • Karlskrona kommun
  • Kungsbacka kommun
  • Lomma kommun
  • Sollentuna kommun
  • Stockholms stad
  • Sundsvalls kommun
  • Uppsala kommun

Finalisterna kommer nu att själva få besvara hur kommunen använder sig av digitalisering för att bland annat utveckla sin service och demokrati, förbättra arbetsmiljön, bygga ett hållbart samhälle och förbättra dialogen med medborgarna.

Juryn utser vinnaren som presenteras på Kvalitetsmässans invigningsgala den 14 november.

Fakta

Sveriges Digitaliseringskommun

Sveriges IT-kommun har bytt namn till Sveriges Digitaliseringskommun.

Det blir nionde gången som priset delas ut. Tidigare vinnare är Kalix 2001, Nacka 2003, Malmö 2005, Umeå 2007, Falkenberg 2009, Upplands Väsby 2011, Karlstad 2013 och Helsingborg 2017.

Bakom nomineringarna står Sveriges Kommuner och Landsting och Kvalitetsmässan samt Finansdepartementet, PwC, Vinnova och IT & Telekomföretagen.

Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.