Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Overhead-ark blir skyddsvisir

Coronakrisen I Region Sörmland snappade de upp idén om att tillverka ett skyddsvisir av gamla lager av over-head ark. Snabbt anmälde sig frivilliga till produktionen och strax kunde leverera sin första beställning på 5 000 visir.

Overhead-ark blir skyddsvisir
Pernilla

Ett overhead-ark, ett resårband och lite skumgummi – och vips har du ett engångsvisir.
Idén kom från infektionskliniken på Västmanlands sjukhus. Den snappades upp av en anställd i Region Sörmland. Visions skyddsombud på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Pernilla Lind tog idén vidare – och strax var en närmast industriell produktion igång av engångsvisiren tillverkade av overhead-ark.

En effekt av covid-19 är en växande brist på skyddsmateriel. Engångsvisir är en av produkterna det råder brist på. I Region Sörmland anmälde sig flera frivilliga som fått tid över då viss planerad vård ställts in.

– Vi som började var några från Vision, berättar Pernilla Lind för Kvalitetsvård. Men sedan har frivilliga från andra håll anslutit – sjukvårdsanställda likväl som vanliga medborgare som har velat göra en insats.

Hittades i förråd

Först använde man sjukhusets egna gamla förråd av overhead-ark. Kommunen hittade också några i sina gömmor, och företag har skänkt.

– Ingen använder overhead-ark längre, men ofta finns det ett förråd av dem kvar – hos alla företag som inte har flyttat på senare år, för det är i de flyttarna de kastas.

Andra regioner har också plockat upp idén. I Region Värmland har tillverkningen blivit en del av aktiviteterna i daglig verksamhet för funktionsnedsatta.

Fortsätter producera

Region Sörmland gjorde en första beställning på 5 000 visir till Vision.

– Det har vi kommit upp i nu. Men vi fortsätter, säger Pernilla Lind.

Region Sörmlands instruktioner för att tillverka visir av overhead-ark:

Kunskapsmaterial

Bloggar

Böcker

Karriär

Ledare

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Kvalitetsmagasinet sparar mina uppgifter
Läs mer om vår integritetspolicy här
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.