Overhead-ark blir skyddsvisir

Coronakrisen I Region Sörmland snappade de upp idén om att tillverka ett skyddsvisir av gamla lager av over-head ark. Snabbt anmälde sig frivilliga till produktionen och strax kunde leverera sin första beställning på 5 000 visir.

Overhead-ark blir skyddsvisir
Pernilla

Ett overhead-ark, ett resårband och lite skumgummi – och vips har du ett engångsvisir.
Idén kom från infektionskliniken på Västmanlands sjukhus. Den snappades upp av en anställd i Region Sörmland. Visions skyddsombud på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Pernilla Lind tog idén vidare – och strax var en närmast industriell produktion igång av engångsvisiren tillverkade av overhead-ark.

En effekt av covid-19 är en växande brist på skyddsmateriel. Engångsvisir är en av produkterna det råder brist på. I Region Sörmland anmälde sig flera frivilliga som fått tid över då viss planerad vård ställts in.

– Vi som började var några från Vision, berättar Pernilla Lind för Kvalitetsvård. Men sedan har frivilliga från andra håll anslutit – sjukvårdsanställda likväl som vanliga medborgare som har velat göra en insats.

Hittades i förråd

Först använde man sjukhusets egna gamla förråd av overhead-ark. Kommunen hittade också några i sina gömmor, och företag har skänkt.

– Ingen använder overhead-ark längre, men ofta finns det ett förråd av dem kvar – hos alla företag som inte har flyttat på senare år, för det är i de flyttarna de kastas.

Andra regioner har också plockat upp idén. I Region Värmland har tillverkningen blivit en del av aktiviteterna i daglig verksamhet för funktionsnedsatta.

Fortsätter producera

Region Sörmland gjorde en första beställning på 5 000 visir till Vision.

– Det har vi kommit upp i nu. Men vi fortsätter, säger Pernilla Lind.

Region Sörmlands instruktioner för att tillverka visir av overhead-ark:

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.