Praktik ska locka fler till industrin

Satsningen Tekniksprånget erbjuder gymnasieungdomar chansen att göra praktik på ett teknikintensivt företag. Syftet är att locka fler att välja en framtid som ingenjör.

Initiativtagare är Industrivärlden och Nordstjernan men regeringen bidrar också med 100 miljoner kronor under tre år, det skriver Svenskt näringsliv på sin sajt. Satsningen, som erbjuder eleverna en permanent praktikplats med lön, har lockat 650 avgångselever inom teknik- och naturprogrammen att söka. Syftet är att få ungdomarna intresserade av att satsa på en framtid ingenjör. Tanken är att intresset ska stärkas genom kontakt med verkligheten på ett teknikintensivt företag.

– 20 000 ungdomar går ut de här programmen, men bara 5000 väljer inriktningen i högskolan. Så här finns potential, säger Camilla Koebe, chef kommunikation och näringsliv på IVA.

NCC, Volvo, SSAB, Ramitrent, SCA, Vattenfall, Sandvik, Ericsson och IBM är några av de företag som redan anslutit sig till projektet och erbjudit praktikplats.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.