– Tyvärr upplever svenska företag att problemen ökar. Den här frågan behöver prioriteras av både näringslivet och från politiskt håll. I förlängningen riskerar utvecklingen att skada Sveriges konkurrenskraft, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.
Som de främsta anledningarna till kompetensbrist anger arbetsgivarna en avsaknad av konkreta yrkeskunskaper, otillräcklig erfarenhet samt ett bristfälligt antal sökande. I undersökningen anger arbetsgivarna även vilka egenskaper som är viktigast i samband med rekrytering, nämligen samarbetsförmåga, problemlösning och kommunikativa färdigheter.
– Utvecklingen på arbetsmarknaden går snabbt och även om jobben inte blir färre så kommer kompetenskraven att förändras. Svenska företag måste satsa på att ge medarbetarna möjlighet att utveckla både sin kompetens och sina förmågor, som samarbete, ledarskap och kommunikation, för att hänga med när omvärlden förändras i allt snabbare takt, säger Lars Forseth.
ManpowerGroups Talent Shortage är en global undersökning som baseras på intervjuer med 43 000 arbetsgivare i 43 länder. 700 har svarat i Sverige.
Även Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att högtrycket på svensk arbetsmarknad håller i sig. Enligt prognoser för nära 200 yrken kommer det vara fortsatt brist på arbetskraft i tre av fyra yrken det närmaste året.
De yrken som kommer att vara hetast på arbetsmarknaden är sådana som kräver utbildning, minst gymnasiekompetens eller längre, som till exempel civilingenjör, förskollärare, sjuksköterskor, ingenjörer och tekniker, it-specialister och läkare. Elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor samt flera bygg- och anläggningsyrken är andra områden med arbetskraftsbrist.