Undersökningen visar att det i dag är 380 000 personer som på grund av arbetet känner psykiskt obehag flera gånger varje vecka och ytterligare 600 000 som känner sådant obehag några gånger varje månad.
Av årets Jobbhälsoindex framgår också att den psykiska ohälsan har ökat, inte minst bland yngre anställda. Bland män som är 40 år och äldre är det däremot en minskad andel som känner psykiskt obehag av att gå till jobbet.
Undersökningen visar även att chefer, särskilt manliga chefer, i större utsträckning känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet än medarbetarna.
– Det är naturligtvis oroande att det är så många som på grund av arbetet känner psykiskt obehag av att gå till jobbet och att det fortsätter att öka, säger Johan Parmler, vd för Svenskt Kvalitetsindex. Och särskilt oroande är det att så många chefer upplever psykiskt obehag. Det bådar inte gott för arbetslivet framöver. Jobbhälsan är en stor samhällsutmaning som vi måste ta på stort allvar.
Kännetecknande för anställda som känner psykiskt obehag inför arbetet är sömnlösa nätter, missnöje med sitt arbete och betydligt större vilja att lämna sin arbetsgivare än andra.
– Att man är missnöjd med jobbet när man känner psykiskt obehag av att gå dit är inte svårt att förstå. Det vi också ser är man inte vill jobba kvar och att man inte gärna rekommenderar andra att jobba i sin organisation, säger Lars Hjalmarson på Jobbhälsoindex, som också ser ett samband mellan psykiskt obehag och sjukfrånvaro:
– Här kanske man kan fundera på om rehabilitering tillbaka till samma jobb alltid är bästa lösningen. Jobbyte bör kanske övervägas i större skala än hittills.
Fakta om undersökningen.
Jobbhälsoindex har årligen genomförts sedan 2007 och består av ett 70-tal frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation, medarbetarnöjdhet med mera. För 2018 har totalt 9 991 respondenter besvarat frågorna av ett totalt representativt urval på drygt 17 200 personer i åldersgruppen 20 – 65 år som arbetar minst halvtid.