Så vill vi att chefen ska vara 

Ledarskap En snäll chef är inte det viktigaste när svenskarna rankar egenskaper de värdesätter allra mest hos en chef. Här är de tio chefsegenskaperna svenskarna värderar högst, enligt en undersökning från Kantar Sifo.

Så vill vi att chefen ska vara 
En superchef är tydlig och har tillit till sina medarbetare

Den viktigaste egenskapen hos en chef är att de visar tillit till sina medarbetare och ger dem frihet under ansvar. Det visar en ny undersökning från Talentsoft som genomfördes av Kantar Sifos webbpanel.

Undersökningen visar att de flesta, drygt hälften, vill ha en chef som ”ger frihet under ansvar och visar tillit”. Fyra av tio anser att chefen ska vara ”rak och tydlig” medan drygt tre av tio vill ha en chef som ”vågar ta beslut”.

Att en chef är kreativ, snäll eller skapar resultat anses däremot inte vara särskilt viktigt. Endast tre av hundra värdesätter en chef som är ”snäll” och än färre, en av hundra, värdesätter kreativitet.

Allan Nygaard.

– Konkurrensen om talangerna är stenhård i de flesta branscher och det gäller för företag att säkerställa att medarbetarna känner ledningens förtroende och kan växa i sina roller, säger Allan Nyygaard, Nordenchef på Talentsoft i en kommentar.

För att lyckas skapa engagemang bland medarbetarna gäller det också att vara väldigt tydlig med ramar och förväntningar menar han.

Tio chefsegenskaper svenskar värdesätter mest:

  1. Ger frihet under ansvar – visar tillit
  2. Är rak och tydlig
  3. Vågar ta beslut
  4. Är duktig på att kommunicera
  5. Visar uppskattning
  6. Är lyhörd
  7. Kan hantera konflikter
  8. Är duktig på att coacha
  9. Är empatisk
  10.  Ger kontinuerlig feedback

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19–23 december 2019. Totalt intervjuades 1020 personer i åldern 18–65 år som alla var i sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.