Scrum masters och agila coacher utkonkurrerade av ChatGPT?

Yrkesroll ChatGPT har visat sig vara användbar när det kommer till att lösa komplexa coachningsscenarier. Den kan Scrum-guiden utan och innan, men kan den leda? Nej är det korta svaret enligt Scrum mastern Ludvig Pettersson.

Scrum masters och agila coacher utkonkurrerade av ChatGPT?
Scrum mastern Ludvig Pettersson ser inte AI som en konkurrent. Foto: Privat/ Adobe Stock

Scrum är ett agilt ramverk för systemutveckling från 1990-talet som i början användes inom mjukvaruutveckling, men som senare har kommit att tillämpas av inom branscher över hela världen. Vanligtvis tar organisationer in en Scrum master vars uppgift det är att hjälpa sina kunder att arbeta tillsammans på öppet och effektivt sätt. De jobbar kort sagt med andra för att få saker att hända. Men en diskussion har uppstått kring yrkesrollen i samband med uppkomsten av Chat GPT. Det är ett hett ämne, inte minst på LinkedIn. Kan AI ta över deras jobb?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

Lista

Scrum-termer

Scrum – Termen kommer ursprungligen från rugby. Ordet tycktes passande eftersom man inom både ramverket och sporten samarbetar i ett tvärfunktionell lag för att lösa komplexa problem och gemensamt komma i mål.

Sprint – En kort tidsram som vanligtvis är vara i en till fyra veckor. I Scrum jobbar lag i sprints. I början fastställs vilka uppgifter som ska utföras och hur. Dess uppgifter listas in en backlog.

Backlog – En lista över önskade funktioner och egenskaper för ett slutgiltigt projekt.

– Definitivt inte, säger Ludvig Pettersson som har arbetat som Scrum master och agil coach i cirka tio år.

– En stor del av mitt jobb är mänsklig interaktion, att lösa konflikter eller fånga upp signaler som tyder på att något inte står rätt till. De mjuka bitarna tror jag inte att AI kan klara av idag.

Men reglerna för Scrum är standardiserade. Vad är det som säger att AI inte kan leda utifrån exempelvis guiden?

– Att bara implementera ett ramverk kommer inte att hålla i längden. För att få ett lag att funka måste man ta hänsyn till verksamheten och kontexten laget befinner sig i. ChatGPT kan dock säkert vara ett användbart verktyg, exempelvis för att signalera om laget är på väg åt rätt eller fel håll i sprinten, eller för att hitta inspiration.

Hur ska du göra för att förbli relevant?

– Jag ser inte AI som en konkurrent. Jag vill bara få team att fungera så bra som möjligt, och att få människorna att må så bra som möjligt. Min erfarenhet är också till fördel.

Vad ska nya Scrum masters göra för att inte konkurreras ut, de som inte har lika mycket erfarenhet?

– Man ska inte vara rädd för att avvika från det som står i guiden, och också att våga fokusera mer på det agila manifestet. Man ska använda guiden som inspiration, men var inte rädd för att testa nya saker. En bra ledare är någon som får laget att våga ta risker och som får alla att känna sig trygga.

Hur tror du att din yrkesroll kommer att se ut i framtiden?

– Jag tror att det är långt kvar innan mänskliga ledare ersätts av AI. Det kanske är möjligt att det händer längre fram i tiden. Än så länge tror jag inte att folk vill bli ledda av en robot.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.