Vården står inför stora utmaningar. Antalet personer som är 80 år eller äldre kommer att öka med nästan 50 procent fram till 2031. Det betyder att allt färre kommer att behöva vårda allt fler – en ekvation som är svår att få ihop med tanke på hur pressad arbetssituationen är redan idag.
Sjukhuset som utbildar chefer i innovation
Sjukvård Att hitta nya sätt att arbeta är helt avgörande för att möta vårdens utmaningar. För att vässa innovationsförmågan ska Skånes universitetssjukhus nu utbilda sina chefer i innovation med ISO 56000 som utgångspunkt.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Att arbeta på nya, innovativa sätt är därför en förutsättning för att möta vårdens utmaningar. Digitalisering, mer samarbete över vårdgränserna och att involvera patienter i sin egen vård kommer att vara viktiga lösningar – men det behövs fler idéer.
För att stärka organisationens innovationsförmåga vill Skånes universitetssjukhus nu vässa sina chefer. Tillsammans med Innovation Skåne utbildar de därför chefer i innovationsledning.
– Innovation är till stora delar den mest underutvecklade förmågan i vår verksamhets möjlighet att möta framtiden. Innovationsförmåga är viktigt i all tillämpning av forskning men också i all verksamhetsutveckling i sig. Vi tar nu krafttag för att Sus ska ligga i framkant i denna utveckling, säger Stefan Jovinge, forskning- och undervisningschef Skånes universitetssjukhus.
Kursen ger cheferna en grundläggande introduktion till innovationsledning enligt ISO 56 000-standarderna. Tanken är att rusta cheferna med nya metoder och verktyg som kan användas i utvecklingsarbetet. Och stärka förståelsen för hur man kan arbeta systematiskt med innovation.
Jenny Wingerstrand är verksamhetschef inom ortopedi på Sus och en av deltagarna vid den inledande utbildningsdagen som förvaltningsledningen genomförde tidigare i vår.
– Förändring och utveckling sker hela tiden inom sjukvården. Vi har nu fått en hel del nya insikter och metoder för att kanalisera det i arbetet, och samtidigt en stärkt förståelse för hur vi kan arbeta mer systematiskt med innovation.
Utbildningen finansieras av Regional utveckling på Region Skåne genom en extra satsning för att stärka förmågan att arbeta strategiskt med kompetensförsörjningen.