Daan Kabel har i sin doktorsavhandling Innovation within healthcare service ecosystems: Strategies for overcoming conflicts studerat ett antal aktörer inom det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, som har stått inför olika typer av innovationsprojekt. Hans ingång var att titta på vanliga utmaningar under dessa typer av projekt, då han ansåg att det perspektivet ofta saknas inom svensk innovationsforskning.
– Man lyfter ofta fram olika typer av framgångsfaktorer, men tittar sällan på varför företag misslyckas. Det blev en drivkraft för mig, eftersom misslyckanden också är en källa till kunskap.
En vanlig framgångsfaktor som lyfts fram inom innovationsprojekt oavsett bransch är förmågan att samverka. Daan Kabel har följt ett innovationsprojekt inom svensk sjukvård som bromsades in. Två sjukhus skulle införa en mobilapp för cancerpatienter. I appen skulle patienter kunna registrera sitt mående och skicka data till vården, och detta skulle minska behovet av fysiska vårdbesök. I teorin var appen något som skulle underlätta för alla berörda parter, men verkligheten visade sig se annorlunda ut.
– Det finns såklart stora fördelar i att kunna utbyta kunskap och idéer och i bästa fall dela resurser med varandra. Men det finns också en baksida med samverkansförsök, i form av friktion och spänningar mellan olika aktörer – och i värsta fall djupare konflikter, säger han.
Han tillägger att ett vanligt misstag är att bortse från att det alltid är olika individer som driver förändring och innovation, individer som förhåller sig till olika typer av normer beroende på vilken bransch de tillhör.
– Enligt min forskning är de här olika normerna är rotorsakerna till att konflikterna uppstår, och det gäller inte bara sjukvård, säger Daan Kabel.
Hans slutliga rekommendation i avhandlingen är att alla inblandade parter ska sätta sig ner och diskutera ett stundande innovationsprojekt – för att grundligt inventera olika förväntningar på såväl arbetssättet som resultatet.
– Jag tror tyvärr att den typen av förarbete kan anses vara lite för resurskrävande. Dessutom tror jag att många tycker att det är obekvämt att undersöka meningsskillnader. Men om man i ett tidigt skede vågar ha workshops för öka förståelse för de olika aktörernas förutsättningar, minskar man risken för misslyckanden på lång sikt.
Daan Kabels 4 tips för att undvika konflikter i innovationsprojekt:
- Lyft upp normer och attityder och diskutera dem tidigt i innovationsprocessen. Genom att ta upp dessa frågor tidigt kan man förebygga framtida konflikter.
- Analysera både gemensamma och olika förväntningar mellan de olika aktörerna. Under hela processen bör fokus ligga på att hitta likheter och gemensamma värderingar och attityder.
- Utvärdera hur allvarliga konflikterna och skillnaderna i förväntningar och antaganden är. Vilka konflikter riskerar att påverka projektet negativt, och vilka kan bidra till förbättringar och utveckling?
- Sök efter lösningar som bygger på gemensamma likheter. Målet är att hitta lösningar som är gynnsamma för så många som möjligt, med ett långsiktigt perspektiv istället för kortsiktiga vinster.