Skaffa dig tidig inblick i vad som är på gång

Standard Att delta i standardisering är öppet för alla. Flera tusen personer sitter i Sis tekniska kommittéer som arbetar med standardutveckling och som därmed får tidig inblick i vad som är på gång. En färsk mätning visar också att kommittédeltagarna får ett allt större utbyte av att delta.

Skaffa dig tidig inblick i vad som är på gång
Att delta i en teknisk kommitté ger vetskap om vad som är på gång. Foto: Stock Adobe.

Standarder tas fram inom en mängd olika områden, som bygg och energi, hälso- och sjukvård, industri och material, informationshantering, hållbarhet och kvalitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I Sverige sker arbetet i tekniska kommittéer inom Svenska institutet för standarder, Sis, där vem som helst kan delta. Totalt finns i dagsläget cirka 300 kommittéer med i runda tal 5 000 deltagare.

Sis ser gärna att fler engagerar sig i standardiseringsarbetet. Enligt Karin Lindmark, sektionschef för tjänste- och processutveckling, har det ett stort värde att delta i en kommitté, inte minst för att få vetskap om vad som är på gång inom ett visst område.

Karin Lindmark, sektionschef Sis.
Karin Lindmark, sektionschef Sis.

– Det finns många skäl till att delta i arbetet. Många ser det som en möjlighet att kunna påverka standardens innehåll, men även som ett sätt att få tidig inblick i vilka nya och uppdaterade standarder som är på gång. Det ger kunskap om framtida marknadskrav och riktlinjer som har direkt påverkan på hur ett företags produkter och tjänster ska utvecklas, förklarar hon.

Plattform för nätverkande

Varje kommitté leds av en ordförande som nomineras av ledamöterna, medan Sis sköter projektledning och administration. Det är alltså inte Sis som svarar för expertisen, utan de representanter för företag, myndigheter, branschorganisationer med flera som ingår i kommittén.

– Genom att deltagandet är så brett fungerar en kommitté som en bra plattform för att nätverka med konkurrenter och likasinnade. Men den ger även stora möjligheter att knyta nya kontakter utanför den egna sfären, inte bara i Sverige, utan även internationellt genom att Sis är en del av den globala standardiseringen, säger Karin Lindmark.

Ännu nöjdare

Varje år gör Sis en så kallad NDI-mätning (nöjd-deltagar-index), bland annat för att pejla hur kommittédeltagarna upplever arbetet i sin kommitté. Årets undersökning visar på en förbättring jämfört med i fjol – från 4,04 till 4,36 på en skala 0 – 6.

En bidragande orsak till det höjda betyget är att Sis arbetat en hel del med praktiska åtgärder, som till exempel att förbättra och förenkla it-systemen, menar Karin Lindmark.

– Tidigare fanns ingångar på flera olika ställen och deltagarna fick ofta leta i gammal e-post för att hitta rätt. Nu finns allt samlat på kommitténs sida och blir därmed en genväg direkt till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal, säger hon.

Men mer finns att göra för att ytterligare höja värdet av att delta i kommitté, konstaterar hon.

– Resan har bara börjat. Ökad samverkan mellan olika kommittéer, flera former för deltagande och fortsatt it-utveckling är centrala delar i vårt förbättringsområde, sammanfattar Karin Lindmark.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.