Skånska vårdcentraler svarar snabbare

Tillgänglighet Med 20 miljoner kronor i potten vill Region Skåne uppmuntra arbetet med att förbättra vårdcentralernas tillgänglighet via telefon. På bara tre månader har antalet underkända halverats.

I SKL:s Öppna Jämförelser som presenterades i höstas var Region Skåne sämst i Sverige på telefontillgänglighet inom primärvården. 40 procent av samtalen kom aldrig fram och i den egna mätningen som genomfördes var det 41 vårdcentraler som inte klarade godkäntgränsen, att svara kunderna inom två timmar.

Region Skånes politiska ledning har därför infört ett bonussystem som premierar god telefontillgänglighet hos de skånska vårdcentralerna.

För att nå godkänt, och få del av bonusen, måste en vårdcentral besvara 80 procent av samtalen inom två timmar. För att nå betyget väl godkänt ska 90 procent av samtalen besvaras inom en kvart.

Många lösningar testas

Nu är siffrorna för första kvartalet 2014 sammanställda och visar på stora förbättringar. 23 vårdcentraler får fortfarande underkänt, men många har lyft sig rejält och 11 vårdcentraler får väl godkänt och delar därmed på en bonus på 2,5 miljoner kronor för första kvartalet. Även de godkända vårdcentralerna belönas med pengar.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.