Svensk inspiration i kinesisk sjukvårdsreform

Kina vill höja kvaliteten på landets medicinska utbildning och forskning och knyter därför starkare band med Sverige.

Kina genomför för tillfället världens största hälsoreform. 1,3 miljarder människor ska få tillgång till grundläggande sjukvård år 2020. Det innebär bland annat att 2 000 nya sjukhus och 29 000 vårdcentraler ska byggas. Förutom enorma investeringar i infrastruktur, kräver reformen också stora investeringar i forskning och i utbildning.

Ett fördjupat samarbete mellan Sverige och Kina inom hälso- och sjukvårdsområdet blir därför en viktig pusselbit i målet att ge samtliga kineser en grundläggande sjukvård.

– De var mycket tydliga med att det är kvaliteten i vår forskning och utbildning som är av intresse för Kina, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska Institutet.

Hon har i möten med Liu Yandong, medlem i Kinas statsråd, hälsominister Chen Zhu och forskningsminister Wan Gang diskuterat samverkan med kinesiska universitet inom just hälsoområdet.

Mest konkret har diskussionerna hittills förts med Pekings universitet och Jiao Tong-universitetet i Shanghai, där planerna om student- och doktorandutbyte är långt framskridna. Dessutom planeras ett ”joint center” inom klinisk forskning där samarbetet mellan professorer och yngre medarbetare kan ske. Här finns stor potential för kliniska discipliner och patientnära forskning.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.