Sverige bäst i världen på digital samhällsomvandling

Digitalisering Sverige rankas som etta i världen på digital samhällsomvandling. Det framgår av den årliga jämförelsen Network Readiness Index (NRI) som i år sätter särskilt fokus på konsekvenserna av pandemin.

Sverige bäst i världen på digital samhällsomvandling
Foto: Stock Adobe.

Rankningen ingår i rapporten ”Accelerating Digital Transformation in a Post-COVID Global Economy” som tagits fram av tankesmedjan Portulans Institute i Washington DC i samverkan med UNESCO.

134 ekonomier runt om i världen har jämförts utifrån sin förmåga att utnyttja informationsteknologi för att möta framtidens utmaningar. I årets rapport ligger ett särskilt fokus på hur man använder digitala verktyg för att hantera de samhälleliga konsekvenserna av covid-19.

I rapporten konstateras att de grundläggande elementen i digitaliseringen fanns på plats sedan tidigare. Men med pandemin har utvecklingen accelererat.

Andra året i rad

För andra året i rad toppar nu Sverige rankningen följt av Danmark, Singapore, Nederländerna, Schweiz, Finland, Norge, USA, Tyskland och Storbritannien.

– Rapporten slår fast att digitala lösningar har varit avgörande för att hantera samhällseffekterna av coronaepidemin. Att Sverige toppar listan är ett kvitto på att vi har gjort rätt som satsat på en digitalisering som omfattar hela samhället, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.

NRI baseras på ett flertal parametrar – allt från användningen av framtidsteknologier som artificiell intelligens och internet of things till digitalisering som verktyg för att nå de globala målen för hållbar utveckling.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.