Sveriges digitalisering av offentlig sektor rankas lågt globalt

Digitalisering Sverige har under hösten granskats i två internationella mätningar som fokuserar på digital transformation. Resultaten är positiva bortsett från när det kommer till digitaliseringen av offentlig sektor. Där halkar vi efter rejält.

Sveriges digitalisering av offentlig sektor rankas lågt globalt
Foto: Adobe Stock

Andra EU-länder rankas högre än Sverige när det kommer till att tillhandahålla stödfunktioner kopplade till sina e-tjänster, som till exempel hjälpchattar och filmer till stöd. Öppenheten och transparensen i e-tjänsterna är också ofta bättre i andra länder. I en enkätundersökning har EU-kommissionen också utvärderat tillgängligheten till digital patientinformation i medlemsstaterna och där hamnar Sverige på plats 17, vilket är strax under EU-genomsnittet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsmagasinet premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om bättre verksamhetsutveckling.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på kvalitetsarbete i Sverige.
  • Kontinuerligt nya aktuella erbjudanden av mervärden.
Redan prenumerant?

Svag men inte kass

Arvid Perbo är analytiker på Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Han tror att man ska vara försiktig med att helt döma ut Sveriges digitaliseringsarbete.

– Jag tror att det är bra att påminna sig om att vi blir bättre och bättre hela tiden, men att utvecklingen går ännu snabbare i andra länder, säger han och tillägger:

– Man kan titta på internationella mätningar för att hitta svar, men det är svårt att peka ut en förklarande faktor till varför det går långsammare i Sverige.

Lågt prioriterat

En av de viktigaste orsakerna är ändå attityden kring digitalisering, och på hur man historiskt sett har förhållit sig till den samhällsfrågan i Sverige.

– Digital transformation kräver mycket resurser och stora arbetsinsatser. Det sker inte av sig självt. I andra länder har man prioriterat detta högre och kanske sett på det som ett roligt sätt att förenkla vardagen för medborgare snarare än som ett nödvändigt ont, säger Arvid Perbo.

Arvid Perbo. Foto: DIGG

En annan viktig orsak till att det går trögt i Sverige jämfört med andra länder är våra ökända stuprörsprocesser.

– I sådana här lägen måste man kunna göra förändringar tillsammans – alla ska ju hantera bygglovsärenden, biståndsansökningar, med mera. Då kan inte 291 kommuner köra sina egna race. Ta fram en allmängiltig lösning istället. Vi har kommunalt självstyre på en ganska extrem nivå i Sverige. Det är på gott och ont, och det är svårt att säga att allt skulle lösas av fler statliga satsningar. Men vi märker att många kommuner efterfrågar tydligare statliga direktiv vilket blir lite talande, säger han.

Samverkan en lösning

Ett område som skulle förbättra Sveriges globala index nämnvärt är breddningen av så kallad e-identifikation. E-legitimation är en elektronisk id-handling som du kan använda för att legitimera dig på ett säkert sätt på till exempel en webbplats eller i en app.

– Men det handlar egentligen inte om att få bra en bra siffra i ett index utan om hur hjälpta medborgarna blir av sina kommuner, regioner och myndigheter. En utredning av e-legitimation är enbart positivt. Vi på DIGG försöker också underlätta för ett större informationsutbyte. Vi vill knyta ihop tjänsterna så att den ena handen alltid vet vad den andra handen gör.

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Profilen

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.