Tre myter om kreativitet

Förbättringsarbete Vi förväntas vara kreativa och hitta nya smarta lösningar. Men samtidigt finns det hinder i vardagen som hämmar oss. Kreativitetsexperten Teo Härén krossar tre av de vanligaste myterna kring kreativitet.

1. Kreativitet och innovation är samma sak

De hänger ihop, men de betyder inte samma sak. Kreativitet handlar om att tänka ut något nytt. Innovation är att ta idéer och göra något nytt av det. Men kreativitet är viktigast och det vi borde lägga mest resurser på, man kan inte göra saker om man inte har tänkt först.

2. Det är min idé

Det finns inget som hämmar kreativiteten så mycket som principen att det är den som kommit på idén som ska genomföra den. Då kommer folk att hålla tyst, helt enkelt för att de inte vill ha mer jobb.

3. Vi behöver inte fler idéer.

Tvärtom, vi behöver alltid fler idéer. Ju mer man tänker, ju fler idéer som kommer fram, desto större är chansen att man hittar en unik lösning. Därför är det är bra att det finns idéer som inte blir av.

Läs mer: Odla din kreativa förmåga

Kvalitetsprofilen

Kunskapsmaterial

Utbildnings-tv

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Kvalitetsmagasinet

Kvalitetsmagasinet Premium

Full tillgång till strategiska artiklar och smarta verktyg för bland annat verksamhetsutveckling, kvalitetssystem och ledarskap.